Олег Панькевич: "Для України корисний досвід Польщі та Литви з подолання наслідків тоталітаризму"

Олег Панькевич: "Для України корисний досвід Польщі та Литви з подолання наслідків тоталітаризму"

28.03.13 10:08 0 1053
Польща та Литва мають досвід очищення влади від наслідків тоталітарного минулого, який буде дуже корисним для України, де ці процеси, на жаль, досі не відбулися. Про це заявив заступник Голови Всеукраїнського об'єднання "Свобода", заступник голови комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Олег Панькевич на засіданні Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки і Сейму та Сенату Республіки Польща, яке відбулося 25-26 березня 2013 року у Варшаві.

"Люстрація, очищення від наслідків тоталітарного минулого мають важливий вплив на всі сфери життя – без цього неможливо будувати цивілізоване розвинуте європейське суспільство, - зазначив Олег Панькевич. – На жаль, в Україні 20 років тому не відбулися такі процеси, і досі фасад українського парламенту "прикрашає" п'ятикутна зірка, а вулиці наших міст продовжують носити імена організаторів репресій та голодоморів. Цього тягаря необхідно позбутися, і ми сподіваємося, що наші європейські сусіди поділяться своїм досвідом цього процесу".

Олег Панькевич наголосив на важливості спільного дослідження історії та взаємної поваги до минулого наших народів. "Історія має бути вчителем життя, історичне минуле не повинно створювати проблем для сучасного діалогу між народами, - наголосив народний депутат. – Необхідно поважати культуру, національну ідентичність, самобутність інших народів, не претендувати на вищість однієї нації над іншою, пам'ятати і вшановувати загиблих у воєнних конфліктах".

Нагадаємо, що 25-26 березня 2013 року у Варшаві відбулося засідання Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки і Сейму та Сенату Республіки Польща, на якому йшлося про діяльність, завдання та мету асамблеї, про відносини України з Європейським Союзом, про пріоритети литовського головування в ЄС, підготовку спільного видання історичних есе та інше.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ