390 років тому Чернігів отримав Магдебурзьке право

390 років тому Чернігів отримав Магдебурзьке право

28.03.13 16:34 0 873
Рівно 390 років тому, 27 березня 1623 року, Привілеєм польського короля Сигізмунда ІІІ Чернігів отримав магдебурзьке право.

«Міста з магдебурзьким правом отримували самоврядування, податковий і судовий імунітет, право власності на землю, пільги щодо ремесел і торгівлі та звільнялися від феодальних повинностей (окрім гужової). Магдебурзьке право встановлювало порядок обрання міської влади, її функції, основні норми цивільного і кримінального права, правила судочинства та оподаткування, визначало діяльність купецьких об'єднань, ремісничих цехів, порядок торгівлі тощо. Рада на чолі з бурмістром здійснювала управління містом і всіма господарськими справами громади»,– розповів про суть цієї історичної події секретар міської ради, кандидат юридичних наук Олег Шеремет.

Він зауважив, що саме впровадження і розвиток магдебурзького права стало основою становлення сучасного місцевого самоврядування. Відтак, аналіз історії виникнення та джерел магдебурзького права, його впливу на подальший розвиток міст є корисним у сучасних умовах розбудови демократичних інститутів громадянського суспільства в Україні.

Про це повідомили у відділі зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 29.03 у смт Ратне ...
Наступна новина: Проект «Мистецька палітра ...

КОМЕНТАРІ