На Рівненщині щодо приналежності до окремих груп платників єдиного податку

На Рівненщині щодо приналежності до окремих груп платників єдиного податку

28.03.13 13:35 0 1029
Відповідно до п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України із змінами та доповненнями визначено фізичних осіб - підприємців - платників єдиного податку, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року вони відповідають сукупності таких критеріїв:

• не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

• обсяг доходу не перевищує 1 млн. грн.

При цьому, дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб - підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005). Такі фізичні особи - підприємці належать до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для третьої групи.

Третю групу можуть обрати фізичні особи - підприємці, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

• не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб;

• обсяг доходу не перевищує 3000000 грн.

Підпунктом 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу встановлено, що фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує0,2 га, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує100 м2, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує300 м2, не можуть бути платниками єдиного податку.

Основні положення, що регулюють правовідносини за договором найму (оренди), встановлено у главі 58 «Найм (оренда)» Цивільного кодексу України.

Відповідно до п. 1 ст. 320 Цивільного кодексу України власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, установлених законом. Зазначене положення також стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування.

Згідно статті 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Предметом договору найму можуть бути майнові права. Право передання майна у найм має власник речі або особа, якій належать майнові права.

Згідно статті 761 Цивільного кодексу України право передання майна у найм має як власник речі так і особа, якій належать майнові права. Стаття 190 Цивільного кодексу ототожнює майно з майновими правами. Тобто особа, яка орендує майно має майнові права на таке майно та може розпоряджатися майном на свій розсуд в межах договору оренди. Маючи майнові права на приміщення, орендар може також здати таке майно в суборенду (піднайм).

Однак слід звернути увагу, що згідно статті 774 Цивільного кодексу України передання наймачем речі у користування іншій особі (піднайм) можливе лише за згодою наймодавця, якщо інше не встановлено договором або законом.

Якщо звернутися до класифікатору видів економічної діяльності, то згідно КВЕД ДК 009:2010 суборенда це також як і оренда «68.20 Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна». Згідно КВЕД ДК 009:2005 - «70.31 Діяльність агентств нерухомості».

Враховуючи положення пп. 2 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу фізичні особи - підприємці, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), не можуть бути платниками єдиного податку другої групи. Такі фізичні особи - підприємці належать до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для третьої групи.

Таким чином, фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку, які здійснюють операції з надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна (група 68.20 КВЕД ДК 009:2010), з урахуванням обмежень, встановлених п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу, мають право здійснювати діяльність у другій групі платників єдиного податку, а фізичні особи - підприємці, які здійснюють посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), можуть здійснювати діяльність виключно у третій групі.

Надія Друзюк,

Про це повідомив медіа-центр ДПС у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Чернігівщині ...
Наступна новина: Буковина: дАІ звертається ...

КОМЕНТАРІ