На Львівщині ірина Сех звернулася до уряду щодо необхідності припинення будівництва малих ГЕС у Карпатах

На Львівщині ірина Сех звернулася до уряду щодо необхідності припинення будівництва малих ГЕС у Карпатах

29.03.13 15:31 0 1053
Народний депутат України від Всеукраїнського об'єднання "Свобода", голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех звернулася до Кабінету Міністрів щодо необхідності припинення будівництва малих ГЕС у Карпатах з метою збереження природних ресурсів.

Як зазначає Ірина Сех, до комітету звернулися депутати фракції ВО "Свобода" Коломийської міської ради Івано-Франківської області, які висловлюють стурбованість будівництвом малих ГЕС у Карпатах та на Прикарпатті, а також вирубуванням лісів. Депутати вважають, що вкрай необхідно провести повну інвентаризацію всіх річок Карпат і Прикарпаття для їхнього збереження і відновлення природних течій та збереження прибережних смуг, а також передбачити фінансування на збереження природного ландшафту Карпат, створення зелених туристичних зон.

На вимогу громадськості будівництво малих ГЕС було призупинене розпорядженням голови Івано-Франківської ОДА, однак згодом це рішення було скасовано.

Ірина Сех просить уряд вжити заходів щодо вирішення цієї проблеми.

Нагадаємо, що 2012 року наміри побудувати малі ГЕС на гірських річках карпатського регіону призвели до гучного екологічного скандалу. Внаслідок масових протестних виступів громад, екологічних та туристичних організацій будівництво малих ГЕС в Івано-Франківській області було призупинено. Схожа ситуація склалася й на Закарпатті, де рішенням суду скасовано плани спорудження 360-х гідроелектростанцій.

Однак менше ніж за рік голова Івано-Франківської обласної держадміністрації скасував рішення про тимчасове призупинення будівництва міні-ГЕС на карпатських річках. Водночас, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) уже затвердив видачу кредиту на будівництво двох малих ГЕС на річці Білий Черемош біля с. Голошине та можливість кредитування побудови інших малих ГЕС на Івано-Франківщині та Закарпатті через програму кредитування відновлюваної енергетики (ЮСЕЛФ).

На гірських річках Карпат планується будівництво близько 570-ти малих гідроелектростанцій. Технологія виробництва електроенергії, що передбачає забір основної частини води з ріки в турбіну, спричиняє цілу низку екологічних та соціально-економічних проблем, зокрема, загрозу зникнення багатьох водних організмів через знищення середовища їхньої життєдіяльності і відтворення, активізацію негативних геологічних процесів, зміну гідрогеологічної обстановки включно із загрозою зниження рівня ґрунтових вод, зміну гідрологічного режиму під час створення водосховищ в одних місцях і пересиханні річок в інших, збільшення загрози сейсмічної активності тощо.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Івано-Франківщині ...
Наступна новина: Чернігівські багатодітні ...

КОМЕНТАРІ