В Луцьку робота в шкідливих умовах праці

В Луцьку робота в шкідливих умовах праці

30.03.13 10:07 0 1182
Відповідно до наданих повноважень (підпункту 8, пункту б статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні») управління економіки міської ради здійснює контроль з питань забезпечення соціального захисту працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності міста, зайнятих на роботах з шкідливими та важкими умовами праці, якості проведення атестації робочих місць щодо їх відповідності нормативно-правовим актам про охорону праці, надання працівникам відповідно до законодавства пільг та компенсацій за роботу в шкідливих умовах.

Постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року № 442 визначено Порядок та Методичні рекомендації проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Атестація робочих місць за умовами праці – це комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що впливають на здоров’я і працездатність працівників у процесі їх трудової діяльності. Періодичність такої атестації встановлюється підприємством у колективному договорі, але не рідше одного разу на 5 років. Матеріали атестації зберігаються 50 років. За результатами атестації визначаються термінові заходи щодо поліпшення умов і безпеки праці, що не вимагають для їх розробки і впровадження участі сторонніх організацій і фахівців, вирішуються питання надання пільг і компенсацій працівникам за умови праці.

Щомісяця на підприємствах міста управлінням економіки проводяться обстеження умов праці, здійснюються перевірки правильності проведення атестації робочих місць, встановлення та надання працівникам пільг і компенсації за умови праці. При проведенні перевірок експертом з умов праці в обов’язковому порядку акцентується увага керівника на відповідальності за своєчасне та якісне проведення атестації та надання пільг і компенсацій за її результатами. Порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення, а також інші порушення вимог законодавства про працю тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст.41 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

При проведенні повідомної реєстрації колективних договорів підприємств, установ та організації міста, яку здійснює управління економіки, в обов’язковому порядку відслідковуються питання щодо визначення в договорах строків проведення атестації, встановлення пільг та компенсацій за її результатами.

Спільна робота з керівниками та спеціалістами підприємств міста дає позитивний результат. Так, за перший квартал 2013 року проведено перевірки 13 суб’єктів господарювання, на яких налічувалось 42 робочих місця, зайнятість на яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списками № 1 та № 2. Загальна кількість робочих місць, що підлягали атестації на перевірених підприємствах, становила 261, із яких атестовано 178 або 68,2 відсотка. За результатами проведених перевірок керівникам підприємств надаються рекомендації із зазначенням термінів усунення виявлених порушень чинного законодавства щодо забезпечення прав на пільги та компенсації працюючим у шкідливих і важких умовах праці.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вірменія хоче проводити ...
Наступна новина: Львівщина: «Головне, аби ...

КОМЕНТАРІ