США висловили Росії занепокоєння перевірками неурядових організацій

США висловили Росії занепокоєння перевірками неурядових організацій

30.03.13 13:43 0 906
Сполучені Штати Америки висловили владі Росії свою стурбованість масовими перевірками російських неурядових і некомерційних організацій, які відбуваються останніми днями, повідомила в четвер речниця Державного департаменту США Вікторія Нуланд. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За її словами, той факт, що під перевірки потрапляють не тільки організації, яких стосуються зміни в російському законодавстві, а й інші, як-то релігійні чи освітні, викликає занепокоєння, бо нагадує полювання на відьом.

У Москві ці перевірки різко скритикували в четвер члени Ради з прав людини при президентові Росії. Член Ради Сергій Кривенко, який є також членом правління правозахисної організації «Меморіал», зокрема, назвав ці перевірки безпрецедентними за останні 25 років і порівняв їх із діями влади за Сталіна.

Натомість президент Росії Володимир Путін назвав їх у четвер «рутинними заходами», що пов’язані з «прагненням правоохоронних органів привести діяльність організацій у відповідність із законом».

Від минулого тижня російські правоохоронні і контрольні органи перевіряють документи десятків неурядових організацій по всій країні, особливо даних про їхнє фінансування. Влада заявляє, що перевіряє виконання нового законодавства, яке вимагає від неурядових організацій офіційно реєструватися як «іноземні агенти», якщо вони отримують фінансування з-за кордону і займаються діяльністю, яку влада вважає політичною. Інших організацій, зокрема, релігійних, культурницьких чи освітніх, ця вимога не стосується.

Правозахисники вважають, що ці перевірки мають на меті залякати громадянське суспільство в Росії і паралізувати його діяльність. Низка неурядових організацій заявляла, що бойкотуватиме цей закон.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На матч "Динамо" - "Шахтар" ...
Наступна новина: Ігор Коліушко: ...

КОМЕНТАРІ