Рівненщина: органи державного нагляду області неналежно контролюють  стан безпеки та якості харчової продукції

Рівненщина: органи державного нагляду області неналежно контролюють стан безпеки та якості харчової продукції

30.03.13 15:57 0 1302
Прокуратура Рівненщини провела перевірки, як органи ветеринарної медицини, санітарно-епідеміологічної служби та інспекції з питань захисту прав споживачів контролюють стан безпеки та якості продукції, що потрапляє для вжитку з ринків та закладів торгівлі області.

Результати цих перевірок засвідчили, що зазначені органи контролю самоусунулись від виконання повноважень, наданих їм законами "Про безпечність та якість харчових продуктів" та "Про захист прав споживачів".

Зокрема, встановлено випадки ігнорування органами ветмедицини виявлених порушень в діях суб’єктів господарювання, невжиття заходів до утилізації продукції сумнівного походження, непритягнення винних осіб до відповідальності. Мають місце непоодинокі випадки проведення контрольних заходів без направлення та несвоєчасного направлення підприємствам повідомлень про їх проведення.

Рівненський міжрайонний прокурор з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері встановив факт стягнення органом ветеринарного контролю з суб’єктів господарювання коштів за надання послуг консультаційного та роз’яснювального характеру, тоді, як ці послуги мали б надаватися безоплатно. Через незаконні дії ветеринарів підприємці зазнали збитків на загальну суму 264 тис. грн. За цим фактом зареєстровано кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем). Розслідування у кримінальному провадженні здійснюють органи внутрішніх справ.

Посадові особи санітарно-епідеміологічної служби недостатньо здійснюють контроль за виконанням пропозицій, внесених суб’єктам господарювання. Не у всіх випадках вживаються заходи щодо застосування фінансових санкцій за реалізацію товарів неналежної якості.

Мають місце факти включення інспекцією з питань захисту прав споживачів в області до планів перевірок у сфері додержання законодавства про безпеку та якість продуктів харчування суб’єктів господарювання, які господарську діяльність вже припинили.

Всього за результатами перевірок додержання законодавства України про безпечність та якість харчових продуктів органи прокуратури Рівненщини зареєстрували 2 кримінальні провадження, склали 1 протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення, внесли в органи контролю 23 подання, за результатами яких вже притягнуто до відповідальності 6 посадових осіб.

Питання законності у цій сфері були предметом розгляду на міжвідомчій нараді у прокуратурі області за участі представників органів контролю. За підсумками наради прийнято постанову, якою затверджено додаткові заходи, спрямовані на додержання законодавства про безпечність та якість продуктів харчування, посилення контролю за їх виробництвом, переробкою та знищенням.

Прес-служба прокуратури області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині делегація ...
Наступна новина: Банки Кіпру відкрилися за ...

КОМЕНТАРІ