У Львові в рамках проекту "Від книги до мети" відбулася творча зустріч із письменником Мирославом Дочинцем

У Львові в рамках проекту "Від книги до мети" відбулася творча зустріч із письменником Мирославом Дочинцем

31.03.13 20:07 0 1110
28 березня 2013 року в рамках авторського проекту відомого мовознавця, народного депутата України від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Ірини Фаріон "Від книги до мети" відбулася творча зустріч із письменником, що зажив світової слави, закарпатцем Мирославом Дочинцем. Тисячна зала Львівської політехніки була вщерть заповнена, а всі книги автора, яких було чимало, читачі розкупили ще задовго до початку творчого вечора.

На письменницькому рахунку Мирослава Дочинця – понад 20 успішних книг, серед них – "Він і вона", "Краєвид із жінкою", "Хліб і шоколад", "Руки і душа", "Лис у винограднику", "Дорога в небо – до людей", "Булава і серце", "Місячна роса", "Вічник", "Криничар", "Горянин", філософсько-психологічних заповітів карпатського мудреця "Многії літа. Благії літа", що стали українським народним бестселером. За книги "Вічник. Сповідь на перевалі духу"" і "Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домнії" два роки поспіль письменника номінували на Шевченківську премію. Як видавець він втілює різні проекти, зокрема опікується серіями книжок "Домінія слова", "Трава Парнасу", "Книжкова полиця Вічника", окрім того, допомагає літературою бібліотекам Закарпаття.

Представляючи Мирослава Дочинця, мовознавець Ірина Фаріон зазначила, що він є дивовижним автором, який знаходить дорогу до серця, душі й розуму українців різних фахів та світоглядів.

"Він словом зупиняє людину перед Її Величністю Життям, перед величністю Господа, перед власною дорогою до самої себе. Ми не мали права розминутися з цим автором. Щиро дякую, що ви віднайшли час для того, аби ми могли зміцніти силою наших переконань, а силою пориву – очистити наші душі. Книги Мирослава Дочинця чистять душі, тож запрошую заслухати цього великого лікаря наших душ", – зазначила під час представлення письменника Ірина Фаріон.

Мирослав Дочинець розповів, що ніколи не був публічною особистістю, а під час зустрічі з читачами передусім прагне почути, що люди хотіли б бачити в його книгах.

Автор наголошує: завдання літератури – відкрити людину людині. Сама ж література – це постійне продирання через штампи. Слово має викликати довіру, тому ним слід користуватися, аби привертати людину до доброчесності, до Бога.

Продовжуючи, літератор відзначив, що література – це математика й хімія, а письмо – кристалічна решітка.

"Коли ми читаємо книгу й вона нам подобається, відчуваємо якесь співзвуччя, суголосся з душею й серцем, нам цікаво: гарна мова, багата лексика, але це не є основним у творі. Основне – це не самі слова і їхнє багатство, а розташування цього слова – гроно слів творить текст. Це підбір слова, муштрування й мордування слова, яке й творить стиль. Проза повинна бути зернистою, духмяною, повинна мати якусь просвітленість. Читач має бачити якесь зерно в середині цього м'якого, духмяного й смачного плода, який прикритий свіжою росою. Звичайно, я не відразу сів і почав писати такі речі – для цього потрібно жити 30-40 років і кожного дня писати, писати й писати. Одного дня ти зрозумієш, для чого це пишеш і кому, для чого плодиш макулатуру, блошки-слова висипаєш на аркуш. Коли ти так довго придивляєшся і слухаєш цей світ, то несподівано він починає тобі диктувати. Тобто тільки тоді, коли ми будемо прислухатися, навколишня природа, природа Господа нашого нам відкриється. Отож, це поєднання і породжує таку якість, нові речі, нові образи, метафори, символи та новий міф", – зазначив письменник.

За словами Мирослава Дочинця, література також є великою ілюзією, що ти зможеш зробити щось цікавіше, мудріше та красивіше, ніж інші. Таким чином письменник стверджує себе.

"Кожного разу, коли ми підбираємо ключі до якоїсь проблеми, до високого мистецтва, Господь замінює цей замок. Це велика мудрість із його боку, адже в митця завжди залишається якась невтоленність. Саме тому 92-річний Мікеланджело, коли проходив вулицями, де стояли його витвори, які вже стали національним надбанням, не міг дивитися в їхню сторону. Так і мені дуже важко заглядати в свої книги. Книга – це великий дар Бога, адже це не ми читаємо книгу, а навпаки – вона зчитує наш стан. Книга це спілкування з Богом, адже на самоті ти відкриваєш своє серце. Найбільше, що дають нам книги, – це не знання, розвага та естетичне задоволення, а внутрішня духовна свобода. Великий прозаїк казав: "будьте вільні у творчості, і вам легше буде дихати". Я теж до цього прийшов, коли зрозумів призначення цього спокою слова. Воно покликане викликати довіру й харизму. Тільки тоді воно має право на життя", – зазначив Мирослав Дочинець.

Фото з події: https://plus.google.com/photos/107449179221476275253/albums/5860739862301881649?banner=pwa

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ