Іван Андріїшин: Державний Земельний банк даватиме аграріям  кредити на 10-15% нижчі, ніж комерційні банки

Іван Андріїшин: Державний Земельний банк даватиме аграріям кредити на 10-15% нижчі, ніж комерційні банки

31.03.13 16:30 0 1035
З початком роботи державного Земельного банку аграрії зможуть отримувати кредити за ставками на 10-15% нижчими від комерційних банків. А від цього, насамперед, виграють фермери та малі й середні аграрні підприємства, стверджує директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Іван Андріїшин.

За його словами, про добрі перспективи для вітчизняних аграріїв, зокрема прикарпатських, як тільки запрацює земельний банк, заявив директор Департаменту фінансово-кредитної політики та бухгалтерського обліку Міністерства аграрної політики та продовольства України Баграт Ахіджанов. Високопосадовець Міністерства стверджує: зараз понад сто банків України кредитують підприємства АПК, переважно на короткострокову перспективу на різних умовах та під різні відсотки. Процентні ставки, під які залучалися кредити у 2012 році, в середньому в Україні, склали 22-24% річних. Змінити ситуацію зможе Державний земельний банк.

«Поява ще одного гравця на полі аграрного кредитування, гадаю, нічого поганого не несе. Навпаки, з'явиться можливість залучати кредити під нижчі процентні ставки, від чого у виграшу залишаться не лише фермерські господарства, а й малі та середні підприємства агробізнесу», − зазначив директор Департаменту.

Баграт Ахіджанов також зауважив, що державна програма зі здешевлення кредитних ставок працює в Україні вже більше 10 років, проте комплексно питання не вирішує.

«Левова частка державних коштів йде на погашення кредитних ставок, які щороку зростають. Тому ми вирішили підтримати ідею започаткування Земельного банку, який би дав змогу аграріям одержувати кредити під ставки не більш як 10% річних», − зауважив фахівець.

На його думку, робота фінансової установи стане ефективнішою, якщо зосередиться на кредитуванні окремих галузей сільського господарства, наприклад, молочного скотарства тощо. Окрім того, на переконання директора Департаменту, кредити необхідно надавати фермерам, які починають працювати та потребують фінансової допомоги.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У місті відбудеться ...

КОМЕНТАРІ