Житомирщина – передовий регіон за урожайністю картоплі

Житомирщина – передовий регіон за урожайністю картоплі

31.03.13 08:03 0 899
Житомирщина по праву вважається картопляним краєм. Минулоріч на 62 тис. га загальної площі усіх форм господарств області вирощено 1 млн 350 тис. тонн картоплі за середньої урожайності у 217 центнерів з гектара, при цьому на сільськогосподарських підприємствах – 232 центнери. Так, протягом останніх років наша області посідає перше місце у загальнодержавному рейтингу за рівнем урожайності цієї культури.

Про це повідомив заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Євген Данкевич під час відкриття Всеукраїнської науково-практичної конференції щодо розвитку картоплярства, що відбулася 29 березня у Житомирському національному агроекологічному університеті. За його словами, досягнути високих показників урожайності та виробництва картоплі вдалося завдяки покращенням у веденні робіт щодо насінництва культури. Так, на Черняхівській сортовипробувальній станції визначаються нові перспективні сорти картоплі, а в Інституті сільського господарства «Полісся» здійснюються селекційна робота та контроль за первинним насінництвом.

У сучасних ринкових умовах розвитку економіки вагомі результати у галузі картоплярства показують інтегровані високотоварні господарства, де використовуються новітні технології, а також спеціалізована техніка для вирощування картоплі та необхідні ємкості для її зберігання. «Зокрема товариство „АТК“ Чуднівського району вирощує картоплю на площі понад 400 га, отримуючи близько 320 центнерів із гектара, для зберігання картоплі має 18 картоплесховищ ємкістю 25 тис тонн із сучасною системою мікроклімату. Також набуває поширення присадибне вирощування картоплі і у фермерських господарствах області», – пояснив Євген Данкевич.

Для покращення роботи щодо оновлення насіння картоплі особисті селянські господарства протягом кількох років із обласного бюджету отримують субвенцію у розмірі близько 1,5 млн грн, якою вже скористалися господарства Олевського та Народицького районів.

Постійна співпраця департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації з науковцями Житомирського національного агроекологічного університету сприяє розширенню мережі сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів області, які стимулюють розвиток галузі картоплярства в особистих селянських господарствах.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Суперліга (чоловіки). ...

КОМЕНТАРІ