Різке потепління на Волинь прийде з 7 квітня

Різке потепління на Волинь прийде з 7 квітня

01.04.13 15:13 0 1099
У смт. Ратне під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула відбулось виїзне засідання Міжвідомчого оперативного штабу з питань координації дій центральних та місцевих органів виконавчої влади щодо пропуску повені та сходження криги у 2013 році, де були присутні голова Державного агентства водних ресурсів України Василь Сташук та перший заступник голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій Данилюк, голова облдержадміністрації Борис Клімчук.

В ході наради оперативного штабу перший заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Олександр Башкаленко окреслив стан виконання комплексу заходів щодо захисту населення і територій від підтоплень та сталого функціонування об’єктів життєзабезпечення в Волинській області. «З метою забезпечення нормальних умов життя та діяльності громадян області, облдержадміністрація протягом 2011-2012 років виконала низку заходів, щодо зменшення ризику випадків підтоплення населених пунктів. За Дорученням Президента України в області здійснено комплекс заходів щодо зменшення шкідливої дії повеневих та паводкових вод та запобіганню виникненню надзвичайних ситуацій. В Любешові було збудовано захисну дамбу та інші гідроспоруди, які нині захищають 750 дворів райцентру. Вдалося реконструювати та відновити значну кількість обладнання, зокрема й насосних станцій, які отримують найбільше навантаження під час пропуску високих вод. Завдяки державним асигнуванням в регіоні відремонтовано майже 350 км внутрішньогосподарських меліоративних та понад 120 км лісових дренажних мереж, відновлено більше 40 км магістральних каналів, побудовано 13 км нових каналів, зведено 11 км захисних дамб. Для запобігання негативним наслідкам танення снігу, для завершення усіх протиповеневих робіт в області, за попередніми оцінками, необхідно 38 млн грн. Проектну документацію на майбутні об’єкти вже розроблено на суму 16 млн грн», - повідомив перший заступник голови облдержадміністрації.

Начальник Волинського обласного центру з гідрометеорології Ростислав Бондарчук розповів, що в області за рівнем води в річках спостерігають на 12 постах. «Нині ситуація стабільна та контрольована. Річки вийшли на заплаву з січня. Запаси снігу у водному еквіваленті становить 67-89 мм, а рівень снігу на полях та лісах подекуди перевищує 40 см», - сказав він. З 30 березня головний синоптик Волині прогнозує потепління вдень до восьми градусів вище нуля. Вночі ще будуть заморозки, що дасть змогу уберегти область від підтоплення. Різке потепління, за його словами, прийде на Волинь вже з сьомого квітня.

У свою чергу, начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук повідомив, що до боротьби з можливою великою водою готові 32 аварійні бригади та усі насосні станції.

У посиленому режимі працюють й рятувальники. Володимир Грушовінчук розповів, що з початку року вони вже надали допомогу з відкачування води трьом десяткам Волинським родинам.

Головний водник країни Василь Сташук волинську владу поставив у приклад усій державі. Він подякував за швидке будівництво гідроспоруд та дамб, які зводились в області за три минулі роки. Як бонус – пообіцяв 4,5 млн грн на будівництво Білоозерської водоживильної системи, яка вже вичерпала свій ресурс.

На завершення Олександр Вілкул зобов’язав інформувати населення про можливі випадки підтоплення, здійснювати постійний моніторинг гідрометеорологічної ситуації, а в разі погіршення погодних умов та виникнення паводків забезпечити негайне реагування.

 

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Рівненщині на ...
Наступна новина: На Хмельниччині пріоритет ...

КОМЕНТАРІ