Андрій Хома: Посів ярих культур необхідно провести у стислі строки

Андрій Хома: Посів ярих культур необхідно провести у стислі строки

01.04.13 11:58 0 1332
Про стан підготовки господарств області до проведення комплексу весняно-польових робіт йшлося на виїзному розширеному засіданні колегії облдержадміністрації.

Як доповів директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Андрій Хома, посівна площа під урожай 2013 року становитиме 798 тис. га, що на 2 тис. га більше 2012 року.

Озимі зернові посіяно на площі 211,7 тис. га, що на 5,2 тис. га більше прогнозованої площі посіву, озимий ріпак посіяно на площі 60,5 тис. га, або 110% до прогнозованої площі посіву.

Підживлення озимих культур необхідно провести на площі 273 тис. га та багаторічних трав – 30 тис. га.

Щодо структури посівних площ, то заплановано посіяти сільськогосподарськими товаровиробниками усіх форм власності ярі культури на площі 493 тис. га, в тому числі зернові та зернобобові – 276 тис. га, цукрові буряки – 43,0 тис. га, картоплю – 63,0 тис. га, овочі – 10,5 тис. га, кормові та інші культурі – 100 тис. га.

«У зв’язку з пізньою весною посів ярих культур необхідно провести в дуже стислі строки», - зазначив Андрій Хома.

Для проведення комплексу весняно-польових робіт потреба в коштах сільськогосподарських підприємств, за умов повного дотримання науково обґрунтованих технологічних вимог, складає 1063 млн. грн.

Сільськогосподарські підприємства забезпечені власними обіговими коштами на 83%.

За розрахунковими даними, дефіцит коштів складає 181 млн грн. або 17% до потреби, який частково буде перекритий за рахунок отримання банківських і товарних кредитів, укладання форвардних контрактів із Аграрним фондом та Державною продовольчо-зерновою корпорацією України і коштів Державного бюджету за програмами підтримки агропромислового комплексу.

«На сільськогосподарськими підприємствами на 44 відсотки перекрито дефіцит коштів за рахунок отримання кредитних ресурсів від банківських установ у сумі 79 млн гривень», - повідомив директор департаменту.

Сільськогосподарськими підприємствами укладено форвардні контракти щодо поставки зерна сільськогосподарських культур урожаю 2013 року до Аграрного фонду в кількості 38 тис. тонн та поставки зерна кукурудзи до публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» - 36 тис. тонн.

Сільськогосподарськими підприємствами підготовлено 22,2 тис. тонн або 113% до потреби кондиційного насіння ярих зернових культур.

Для забезпечення високої урожайності сільськогосподарських культур проводиться закупівля мінеральних добрив та засобів захисту рослин.

Сільськогосподарськими підприємствами заготовлено 11 тис. тонн дизпалива та 2 тис. тонн бензину, що становить 98-97 відсотків до потреби.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині вшанують ...
Наступна новина: На Рівненщині визначили ...

КОМЕНТАРІ