На Львівщині завершується підготовка до весняно-польових робіт

На Львівщині завершується підготовка до весняно-польових робіт

02.04.13 10:06 0 924
1 квітня, на апаратній нараді під керівництвом голови Львівської облдержадміністрації Віктора Шемчука було розглянуто готовність аграріїв області до проведення весняно-польових робіт.

Про основні організаційні заходи щодо проведення весняно-польових робіт розповів т. в. о. директора департаменту агропромислового розвитку Роман Верещинський. Зокрема, він поінформував, що спеціалістами департаменту спільно із фахівцями галузі розроблено організаційно-господарський план та заходи з проведення комплексу весняно-польових робіт та сформовано зведений план розвитку агропромислового сектору та сільських територій на 2013 рік. За його словами, для сільськогосподарських виробників також розроблено наукові рекомендації із догляду за озимими колосовими та сівби ярих зернових культур Львівської області під урожай 2013 року.

Під час наради Роман Верещинський доповів, що площа ріллі для товарного сільськогосподарського виробництва в області складає 720,6 тис.га, з яких 292,7 тис.га (40,6 %) обробляють сільськогосподарські підприємства, 316,9 тис.га (44,0 %) – господарства населення та 111,0 тис.га (15,4 %) земель не задіяно. Він також розповів, що серед аграрних підприємств переважає вирощування озимих культур – 58 %, зернових – 60,3 % і технічних – 31,3 %, натомість, серед господарств населення більшу частку займають ярі культури – 59,6 %, картопля та овочі – 36,0 % , а також кормові – 27,3 %.

Щодо загальної потреби коштів для проведення комплексу весняно-польових робіт, то вона склала 543,8 млн.грн. (1,9 тис.грн/1га), в тому числі на насіння – 61,4 млн.грн., мінеральні добрива – 175,3 млн.грн., засоби захисту рослин – 77,5 млн.грн., паливо – 68,6 млн.грн. Станом на 28.03.2013 фактично витрачено 435,8 млн.грн. (80 % до запланованих), з них власних ресурсів – 374,2 млн.грн. та запозичених кредитних коштів 61,6 млн.грн.

Директор профільного департаменту відзначив добрий стан озимих культур та наголосив, що загибель рослин в зимовий період на посівах озимих не спостерігалася. Щодо ярих культур, то забезпеченість становить 122,0 % до потреби, а також здійснюється закупівля насіння, яке не виробляється господарствами області.

Р.Верещинський також звернув увагу на особливостях весняно-польових робіт, котрі зумовлені непростими погодними умовами, зокрема на короткому переході від зими до весни (настання фізичної стиглості ґрунту), необхідності додаткового підживлення зернових та  захисту рослин, а також обмежених термінах здійснення посівної.

Підсумовуючи інформацію керівника департаменту агропромислового розвитку, голова ОДА Віктор Шемчук доручив не лише моніторити стан посівів області, а й розробити, в залежності від метеорологічних умов, чіткі пропозиції для оперативного коригування технології вирощування.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Леандро Алмейда захотів ...
Наступна новина: На оздоровлення в дитячий ...

КОМЕНТАРІ