В. Зуб: «Наявність прихованих ознак туберкульозу та захворювань органів дихання можна перевірити у кожній поліклініці Львова»

В. Зуб: «Наявність прихованих ознак туберкульозу та захворювань органів дихання можна перевірити у кожній поліклініці Львова»

03.04.13 12:15 0 1508
Небезпечною особливістю хронічного обструктивного захворювання легень є те, що розвивається воно непомітно для хворого і, до моменту появи задишки, призводить до незворотних морфологічних змін у бронхолегеневій тканині. Про це нагадують медики і вже шостий рік поспіль у Львові управління охорони здоров’я Львівської міської ради проводить акцію «Дні профілактики туберкульозу та хронічних захворювань органів дихання у населення». Цього року акція відбувається з 25 березня до 19 квітня.

Акцію проводять з метою активізації інформаційно-просвітницьких, громадських, лікувально-профілактичних заходів щодо запобігання виникненню і поширенню туберкульозу та хронічних захворювань органів дихання, а також в рамках Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на туберкульоз.

— Невчасне виявлення, неефективне лікування або відсутність лікування призводить до розвитку дихальної недостатності, яка згодом може призвести до смерті. У старшої, або і молодої людини серце, легені, нирки працюють добре, але за рахунок того, що не відбувається обмін, кисень не поступає в кров, і внаслідок склерозації легеневої тканини, людина при повній свідомості просто помирає. — В Україні є висока кількість таких пацієнтів, половина з них не виявлена, тому ми закликаємо в рамках цієї акції, впродовж всього року приходити та обстежуватися на спірографі – це єдиний об’єктивний метод, який визначить функцію зовнішнього дихання. Цей спірограф закуплений в 2008 році і є в кожній поліклініці, можна прийти, дмухнути в трубочку і отримати результат. І тоді лікар орієнтується, чи у вас все добре, чи є приховані ознаки захворювання, тоді вам треба кинути курити, почати запроваджувати певні заходи, проводити лікування, якщо це більш занедбано. — Це дуже актуально, тому що я вам скажу як лікар, я бачив смерть людей від дихальної недостатності. Це дуже важка річ: людина все усвідомлює, людина все розуміє, людина в свідомості, але вона задихається від того, що не отримує повітря. У більшості випадків, це фінал хронічного обструктивного захворювання легень. В першу чергу, на це треба звернути увагу курцям, їм треба постійно обстежуватись, а краще — кинути курити. У зоні ризику також люди, які переносили гострі захворювання дихальних шляхів, ті, хто працював на шкідливих виробництвах. Є достатньо таких людей, яких треба систематично обстежувати. Ми теж їх закликаємо прийти в наші поліклініки. Ми всім надамо допомогу. — Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я

Довідка

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) – це хворобливий стан,  що характеризується дифузним ураженням дихальних шляхів, обмеженням їх прохідності, яке, зазвичай, прогресує і асоціюється з незвичайною запальною відповіддю легень на шкідливі частки або гази, головним чином, у зв'язку з курінням.

У світі нараховується 600 млн. хворих на ХОЗЛ. Останніми десятиліттями відбувається невпинне зростання рівня захворюваності, зумовлене поширенням тютюнопаління, забрудненням довкілля, появою нових атипових збудників, нераціональним повсюдним використанням антибіотиків, зростанням вторинних імунодефіцитних станів, старінням населення. Це захворювання є найчастішою причиною інвалідизації і летальності серед усіх легеневих захворювань. За прогнозами ВООЗ до 2020 року ХОЗЛ посяде третє місце серед причин смерті в світі і зумовить 4700000 смертей на рік.

Пропонуємо Вам протестувати себе, якщо:

* Вам більше 40 років

* Ви курите, або працюєте у шкідливих умовах

* кашляєте зранку

* відкашлюєте харкотиння

* у Вас виникає задишка при фізичному навантаженні

і Ви відповідаєте «Так» на три з п’яти запитань – зверніться до лікаря та отримайте скерування на дослідження функції зовнішнього дихання (спірографію) та флюорографічне обстеження або МРТ. Отримані данні на МРТ обстеженні допоможе переглянути бесплатный DICOM Viewer - програма для перегляду DICOM файлів.

Лише розпочавши лікування на ранніх стадіях,Ви матимете шанс бути здоровими!

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Івано-Франківщині ...
Наступна новина: На Житомирщині під час ...

КОМЕНТАРІ