В. Зуб: «Щоб вчасно виявити глаукому і запобігти розвитку сліпоти, варто активно пропонувати своїм батькам відвідати поліклініку»

В. Зуб: «Щоб вчасно виявити глаукому і запобігти розвитку сліпоти, варто активно пропонувати своїм батькам відвідати поліклініку»

03.04.13 08:09 0 996
У рамках Всесвітнього дня боротьби з глаукомою управлінням охорони здоров'я Львівської міської ради з 4 до 15 березня 2013 року були проведені заходи щодо раннього виявлення і лікування цього захворювання.

— Минулого року ми вперше провели таку профілактичну і медійну акцію щодо профілактики раннього виявлення глаукоми та підвищення внутрішнього очного тиску. І минулого року ми обстежили загалом 7196 осіб, у 195 осіб виявили підвищений тиск, і серед них у 82 особи вперше було встановлено діагноз глаукоми. Тобто, 82 особи вперше довідалися про те, що вони під ризиком сліпоти. — Цього року ми обстежили дещо менше – 6965 людей. Виявили підвищений внутрішньоочний тиск у 130 осіб, серед них 66 осіб – люди, які вперше довідалися про діагноз глаукоми. Напевно, це було пов’язано з погодними умовами (пам’ятаєте, в той період якраз, коли були снігопади). — Важливо те, що глаукома — це комплекс захворювань, який поступово приводить до сліпоти, поступове обмеження поля зору і сліпоти. Це захворювання, яке займає друге місце по причинах сліпоти в світі, і в Україні, і у місті Львові. Тому впродовж року ми закликаємо всіх мешканців старше 40 років обов’язково відвідати долікарський кабінет, кабінет офтальмолога, з метою виміряти очний тиск, з тим, щоб вчасно виявити і запобігти розвитку сліпоти. Тут велике значення має позиція дітей по відношенню до своїх батьків, тому що наші батьки, як правило, до останнього не йдуть. Тому діти мають і себе перевірити, і активно пропонувати своїм батькам відвідати поліклініку. — Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я

— Оскільки перебіг захворювання на початкових стадіях, як правило, має безсимптомний характер, 50% пацієнтів у розвинених країнах та 90% у країнах, що розвиваються, не підозрюють про наявність у них захворювання, не отримують лікування та не спостерігаються у лікарів. Найбільш ефективним методом раннього виявлення глаукоми є вимірювання внутрішньоочного тиску. — Тетяна Смаль, головний позаштатний офтальмолог Львова

Довідка

У 2010 році у світі зареєстровано 105,0 млн. хворих на глаукому, серед них  налічується 12,3 млн. пацієнтів, сліпих внаслідок глаукоми. Приріст хворих на глаукому складає приблизно 20 млн. осіб протягом 10 років, тобто  з кожним роком їх стає більше на 2 мільйони. Динаміка захворюваності на глаукому в Україні характеризується аналогічними тенденціями та є невтішною. Щорічно виявляється 25 тисяч нових випадків захворювання. В Україні 170 тис. людей страждають на цей недуг. Глаукома займає друге місце серед причин сліпоти в Україні.

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Рівненщині громадяни ...
Наступна новина: Бізнес Хмельниччини ...

КОМЕНТАРІ