Запрошуємо всіх бажаючих приєднатися до святкування 40-річчя Львівського музею історії релігії

Запрошуємо всіх бажаючих приєднатися до святкування 40-річчя Львівського музею історії релігії

04.04.13 14:55 0 963
За інформацією департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей облдержадміністрації 3 квітня 2013 року, минає 40 років діяльності Львівського музею історії релігії як самостійної установи.

З цієї нагоди в рамках святкування 5 квітня у музеї відбудуться урочисті заходи, а саме – о 15.00 – святковий концерт органної та камерної музики з творів українських та зарубіжних композиторів; о 16.00 – відкриття двох виставок присвячених ювілею (“До 40-річчя Львівського музею історії релігії” та “Музейні видання”).

Цього дня для усіх відвідувачів вхід до музею безкоштовний.

Також бажаючим буде запропонована безкоштовна театралізована екскурсія підземеллями Домініканського монастиря.

Довідка:

Львівський музей історії релігії засновано навесні 1970 як відділ історії релігії та атеїзму у структурі Львівського історичного музею. У квітні 1973 відділ отримав статус самостійної музейної установи. Від липня 1990 (з ініціативи колективу Музею) називається Львівський музей історії релігії.

У фондах та експозиції Музею зберігаються пам’ятки, які мають унікальну історичну та культурну цінність, серед них  – срібний візантійський релікварій XI ст., релікварні, наперсні, напрестольні хрести ХVІ–ХVIIІ ст., мідні тарелі з карбуванням релігійних сюжетів ХV–ХVІ ст.; збірка українського іконопису ХV–ХVIII ст., зокрема ікони І. Рутковича, картини Ш. Чеховича, С. Строїнського, М. Яблонського, Т. Копистинського, скульптура Й. Ґ. Пінзеля.

Музей має спеціалізовану бібліотеку релігієзнавчого профілю, у фондах якої – теологічні праці, періодичні видання релігійного змісту, церковно-релігійна література Італії, Німеччини, Австрії, Франції, Польщі, видання Українського католицького університету в Римі, збірка релігійних видань мусульман Криму та інші.

Львівський музей історії релігії активно займається науковою роботою. З 1990 року Музей має власне видавництво “Логос”, яке започаткувало публікацію видавничих серій “Духовні діячі України”, “Духовна лірика”, журналу “Євшан-зілля”, культурно-мистецького часопису “Зерна”.

Музей має чотири філії, що працюють у Львові, містах Червоноград та Сокаль на Львівщині, а також у с. Бортятин (Мостиського р-ну Львівської обл.).

Музей єдиний в Україні серед закладів культури, який має голографічну лабораторію з 1984 р., яка виготовляє голограми унікальних експонатів як сувенірну продукцію та для музейних виставок.

Станом на січень 2013 року кількість експонатів основного фонду музею становить 60 305 одиниць збережень. Щорічно музей відвідує понад 150 тисяч осіб.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 2)
Попередня новина: Стеценко не вірить, що ...
Наступна новина: На Івано-Франківщині ...

КОМЕНТАРІ