На Львівщині стартувала операція «Пірати»

На Львівщині стартувала операція «Пірати»

04.04.13 15:35 0 1149
Профілактична операцію під умовною назвою «Пірати» проходитиме з 2 по 17 квітня 2013 року.

Останнім часом як для нашої держави, так і для більшості іноземних набула особливої актуальності проблема кіберзлочинності. правоохоронні органи особливо приділяють увагу питанням незаконного розповсюдження аудіовізуальних творів і комп’ютерних програм за допомогою телекомунікаційних мереж та всесвітньої системи загального доступу Інтернет.

Зокрема, основною причиною розвитку та набуття цього явища є соціально-економічна ситуація в країні, а також значний попит на таку продукцію. Враховуючи недосконалість внутрішнього законодавства, окремі особи та групи осіб утворюють на території держави інтернет-хостингові компанії, які під виглядом легальної діяльності утримують на своїх майданчиках масиви серверів та мережевого обладнання, яке підтримує роботу світових топ-ресурсів, наповнених контентом, що розповсюджується із порушенням авторських і суміжних прав. Відтак у користування громадян потрапляє неліцензійне програмне забезпечення, яке часто-густо використовується і на підприємствах.

У рамках проведення операції оперативники проводитимуть заходи щодо виявлення та припинення протиправної діяльності груп та окремих осіб, які спеціалізуються на вчиненні злочинів у сфері охорони авторських і суміжних прав, із використанням всесвітньої мережі Інтернет.

Зауважими, що за порушення авторських і суміжних прав передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Відповідно до статті 51-2 (Порушення прав на об'єкт права інтелектуальної власності) Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконне використання об'єкта права інтелектуальної власності (літературного чи художнього твору, їх виконання, фонограми, передачі організації мовлення, комп'ютерної програми, бази даних, наукового відкриття, винаходу, корисної моделі, промислового зразка, знака для товарів і послуг, топографії інтегральної мікросхеми, раціоналізаторської пропозиції, сорту рослин тощо), привласнення авторства на такий об'єкт або інше умисне порушення прав на об'єкт права інтелектуальної власності, що охороняється законом, тягне за собою накладення штрафу від десяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання і матеріалів, які призначені для її виготовлення.

Окрім того, статтею 176 (Порушення авторського права і суміжних прав) Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність.

Про це повідомили у ВЗГ ГУМВС України

У Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Для реагування на ...
Наступна новина: Лікарі консультуватимуть ...

КОМЕНТАРІ