Чернігів: Комунальні підприємства звітують за 2012 рік

Чернігів: Комунальні підприємства звітують за 2012 рік

05.04.13 08:01 0 2010
3 квітня відбулось чергове засідання комісії з аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств комунальної власності за 2012 рік та посилення контролю за виконанням умов контрактів під керівництвом першого заступника міського голови Сергія Андроса. Комісія заслухала звіти керівників комунальних підприємств міської ради: "Новозаводське", «Деснянське», "ЖЕК - 10", "ЖЕК- 13". У засіданні взяли участь депутати міської ради та керівники структурних підрозділів міської ради.

Станом на кінець 2012 року підприємство "Новозаводське" обслуговувало 626 житлових будинків загальною площею понад 1 млн. м2. Впродовж року на баланс підприємства прийнято один житловий будинок та один гуртожиток загальною площю 8,5 тис. м2.

На технічний стан житла, що обслуговується підприємством має значну зношеність інженерних мереж і конструкцій будинків, що призводить до виникнення аварійних ситуацій та негативно позначається на якості послуг і на фінансовому стані підприємства через значну витратність.

Протягом минулого року за рахунок бюджетних коштів підприємство виконало капітальних ремонтів житлового фонду на 485 тис. грн. та поточних ремонтів на 1 863 тис. грн.

Загальний розмір доходів підприємства склав 22 943 тис. грн., витрати становили – 24 309 тис. грн. За підсумками минулого року підприємство забезпечило безаварійну експлуатацію житлового фонду та надання мешканцям необхідних житлових послуг, проте, через значну витратність утримання зношеного житлового фонду збитки підприємства склали 1366 тис. грн.

У планах підприємста на поточний рік – реконструкція 5 покрівель на загальну суму 1 342 тис. грн., реконструкція системи електропостачання у 20-ти будинках колишніх гуртожитків та ін.

Комунальне підприємство "Деснянське" протягом звітного періоду надавало послуги з утримання 583 будинків загальною площею 1 667 тис. м2 та прибудинкових територій. Після приєднання КП "ЖЕК-2" з 1 грудня 2012 року на обслуговуванні КП "Деснянське" загалом знаходиться 752 будинки загальною площею 1983 тис. м2.

За підсумками 2012 року підприємство отримало доходів у сумі 41 656 тис. грн., надало послуги та виконало робіт з поточного ремонту на загальну суму 42256 тис. грн. До речі ремонт квартир под ключ щелково виконують професійні будівельники. Збитки підприємства з урахуванням збитків приєднаного КП "ЖЕК-2" становили 946 тис. грн.

Власними силами підприємство відремонтувало обладнання дитячих і спортивних майданчиків, за рахунок місцевого бюджету – встановлені 5 нових дитячих майданчиків по просп. Перемоги,166, вул. Пятницькій, 70, 80, вул. Волковича,12, вул. Молодчого,8 на суму 107 тис. грн. Протягом року усунено 4408 аварійних ситуацій у системах водопостачання, водовідведення та електропостачання. З метою енергозбереження у житлових будинках встановлюються енергозберігаючі прилади освітлення.

Станом на кінець 2012 року на обслуговуванні КП "ЖЕК – 10" знаходилося 235 житлових будинків, у тому числі 2 гуртожитки та 2 будинки ОЖБК різної поверховості загальною площею майже 1 млн. м2, у яких проживає 39 тис. мешканців. Кількість житлових будинків, які обслуговує підприємство, впродовж минулого року збільшилась на 95 за рахунок переданих 93 житлових будинків від КП "ЖЕК-6" та 2-х відомчих будинків.

За 2012 рік підприємство отримало дохід у сумі майже 16 млн. грн., загальна сума витрат у звітному періоді склала понад 16 млн. грн., збитки становили 474 тис. грн.

Обсяг виконаних робіт з поточного ремонту житлового фонду у 2012 році склав 1289 тис. грн., у тому числі: за власні кошти – 416 тис. грн., за рахунок виділених з бюджету внесків на поповнення статутного капіталу – 873 тис. грн. Роботи з капітального ремонту виконано на суму 173 тис. грн.

КП "ЖЕК-13" здійснювало діяльність з утримання та технічного обслуговування житлового фонду мікрорайонів Масани та Подусівка – 127 житлових будинків загальною площею 278 тис. м2. Знос житлового фонду складає 47,4 %. Доходи підприємства за звітний період склали 5982 тис. грн., загальна сума витрат становила 6011 тис. грн.

Вартість виконаних робіт з поточного ремонту у 2012 році склала 544,4 тис. грн., зокрема: 12 під’їздів у 6-ти житлових будинках, частковий ремонт покрівлі на 35-ти будинках, 7 ліфтів, обладнання дитячих та спортивних майданчиків, систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та ін.

За рахунок коштів з місцевого бюджету комунальними підприємствами реалізуються "Програма відновлення твердого покриття доріг та проїздів у житловій забудові міста", "Програма відновлення та реконструкцій дитячих ігрових та спортивних майданчиків", реконструкція внутрішньобудинкових електромереж із встановленням приладів обліку електричної енергії, роботи з видалення аварійних та сухостійних дерев та ін.

Найгострішою проблемою керівники ЖЕКів вважають недостатнє фінансування, адже на утримання або капітальний ремонт житлового фонду не передбачено виділення коштів з державного бюджету. Отже, територіальна громада міста має сподіватися тільки на власні кошти, що виділяються з місцевого бюджету.

Комунальні підприємства вимушені працювати у режимі скороченого робочого дня з метою запобігання або зменшення збитків підприємств, проте, на переконання керівників ЖЕКів, основна причина їх збитковості полягає у невідповідності діючих тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій фактичним витратам.

Найбільш проблемними питаннями керівники комунальних підприємств назвали ремонт покрівель, технічний стан ліфтів у багатоповерхівках міста і, взагалі, капітальний ремонт зношеного житлового фонду. Серед порушених питань не обійшли й проблеми існуючих на боргів мешканців за спожиті комунальні послуги, що також негативно позначається на фінансово-господарській діяльності ЖЕКів.

Зважаючи на це, перший заступник міського голови дав доручення юридичному відділу міської ради в межах чинного законодавства відпрацювати дієві механізми щодо роботи з боржниками. Також, Сергій Андрос вказав керівникам комунальних підприємств на низку проблем, які потребують вжиття ефективних заходів з метою їх усунення та посилити увагу щодо надання послуг населенню у поточному році на належному рівні.

Відділ звязків з громадськістю міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинська область: ...
Наступна новина: Терім: "Сили команд не були ...

КОМЕНТАРІ