На Тернопільщині шкільні канікули не минулися без протиправних пригод – підсумки профілактичних заходів

На Тернопільщині шкільні канікули не минулися без протиправних пригод – підсумки профілактичних заходів

05.04.13 09:01 0 1082
Пригод – підсумки профілактичних заходів

Під час березневих шкільних канікул працівники відділу кримінальної міліції у справах дітей особливо пильно стежили за тим, як і на що учні витрачають свій вільний час. Як свідчить досвід, необхідність у таких профілактичних заходах є, адже, поки одні відпочивають, інших тягне на протиправні подвиги.

У період 22 по 31 березня, поки тривала операція «Канікули», правоохоронці притягнули до адміністративної відповідальності понад сімдесят підлітків. Більшість неповнолітніх заробили неприємностей їз законом через паління в громадських місцях та вживання алкогольних напоїв, але є й такі, які скоїли значно серйозніші злочини.

Чому ж замість того, щоб набиратися сил, зайнятися спортом чи почитати книжку, школярі «пускають дим» у під’їздах, або розпивають алкогольні напої. Шукати якусь одну причину буде, по меншій мірі, неправильно. Це, швидше, наслідок сучасного стилю життя. Останні десятиліття вражаючих масштабів набуло таке явище як «соціальне сирітство». Часто, в гонитві за фінансовим благополуччям, дорослі забувають про щось важливіше. Тим часом, їхні діти залишаються сиротами при живих батьках, от і шукають підтримки та поради на вулиці.

- Знайшовши однодумців серед однолітків, підлітки почувають себе сильнішими, сміливішими, а от почуття відповідальності притуплюється, – аналізує причини дитячої злочинності начальник відділення кримінальної міліції у справах дітей обласного управління внутрішніх справ Анатолій Вонсович. – Нерідко неповнолітні правопорушники виправдовуються, мовляв, вчинили так за компанію, і жодного усвідомлення власної вини. Це підтверджує і випадок, що стався нещодавно на Гусятинщині.

На канікулах восьмикласники відривались на повну, та звичних веселощів їм, вочевидь, видалось замало. Після чергової гулянки, компанія із чотирьох підлітків попрямувала до школи. Озброївшись металевою арматурою, друзі розтрощили вікна навчального закладу. За вчинок дітей доведеться відповідати їхнім батькам. Дорослих притягнуто до відповідальності за не виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей.

Буває й таке, що у протиправну діяльність неповнолітніх втягують дорослі. У ролі «старших наставників» виступають батьки, родичі, а то й зовсім чужі люди. За 16-річним збаражчанином давно росли «золоті верби». Уже рік хлопець перебуває на профілактичному обліку сектору кримінальної міліції у справах дітей Збаразького райвідділу за крадіжку мотоцикла. Міліціонери неодноразово проводили бесіди з юним правопорушником та безрезультатно. Вплив середовища, в якому ріс хлопець, виявився сильнішим. Батько юнака зловживає алкоголем, мати майже десять років проживає за кордоном, де створила іншу сім’ю, а він знайшов собі порадника і вчителя на вулиці. 19-річний молодик навчив підлітка як підзаробити грошенят і допоміг розпочати «бізнес». Давав неповнолітньому під реалізацію наркотики, а прибуток ділив «по-справедливості». Про незаконні оборудки стало відомо співробітникам міліції, які й поставили крапку в цій справі. За фактом збуту наркотичних речовин розпочато кримінальне провадження. Старшому доведеться відповідати ще й за втягнення неповнолітнього у злочинну діяльність (ст.304 ККУ) та схиляння неповнолітнього до вживання наркотиків (ст. 315 ККУ).

Загалом, під час профілактичної операції «Канікули» співробітники ВКМСД виявили майже сотню фактів скоєння правопорушень проти неповнолітніх. Понад вісімдесят дорослих притягнуто до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків, доведення підлітків до стану сп’яніння, продаж алкогольних напоїв неповнолітнім.

Під час профілактичних заходів міліціонери не тільки проводили перевірки та виявляли порушників. Для дітей, які цього найбільше потребують, правоохоронці організовували дозвілля. Приміром, для вихованців Гримайлівської школи-інтернату організували цікаву та пізнавальну екскурсію в краєзнавчий музей заповідника «Медобори», а діти-сироти з Кременеччини побували у музеї Юліуша Словацького.

Про це повідомили в УМВС України в Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
1 (голосів: 1)
Наступна новина: В Луцьку у міській раді ...

КОМЕНТАРІ