Олександр Герега, народний депутат України: «Ми всі є учасниками процесу формування нової податкової культури»

Олександр Герега, народний депутат України: «Ми всі є учасниками процесу формування нової податкової культури»

05.04.13 08:48 0 964
Чи готові українці бути достатньо чесними і «прозорими» у взаємостосунках з податківцями? Своїми міркуваннями з цього приводу ділиться наш земляк з Городоччини, засновник ТОВ «Епіцентр К», заслужений працівник сфери послуг України, народний депутат України, член комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Олександр Герега.

- Олександре Володимировичу, щорічно в Україні проводиться кампанія по декларуванню доходів громадян. Яке Ваше ставлення до необхідності виконання цього конституційного обов'язку?

– Так, дійсно, статтею 67 Конституції України визначено, що подання декларацій про доходи за минулий рік і сплати податків є громадянським обов’язком перед державою та суспільством. Там сказано, що «кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом». Про це ж йдеться й у статті 179 Податкового кодексу, яка стосується громадян, що отримували доходи не від податкового агента.

Як відомо, загальне декларування громадян застосовується у багатьох країнах світу. Скажімо, у США, Німеччині, Франції, Швейцарії, Італії, Данії, Фінляндії, Швеції, Австралії, Нової Зеландії, Сінгапурі, Чилі. Однак, існує принципова відмінність у ментальності платників податків нашої країни і країн британського права. На відміну від них, у нас, на жаль, ще немає достатньої суспільної довіри до інституту декларування. Українцям здається, що держава зазирає своїм громадянам у кишені і таким чином намагається їх контролювати.

Ми поки що знаходимося лише на шляху до розуміння того, що декларувати доходи та добровільно сплачувати податки має бути вигідно. Але при цьому необхідно, щоб сплачені податки, в свою чергу, стимулювали більш високу відповідальність влади за прийняті рішення. Натомість кожен громадянин, який сплатив державі і конкретному місцевому бюджету певну суму податків, для прикладу, податок з доходів фізичних осіб, який надходить саме до місцевого бюджету, повинен мати впевненість у тому, що свої реальні доходи покажуть усі. У тому числі й чиновники найвищого рівня, і найзаможніші та найвпливовіші члени суспільства – усі без винятку. А сплачені до бюджету гроші – не підуть невідомо куди, не «розтечуться» по кишенях корумпованих можновладців. Тобто, громадяни повинні бачити, що ці гроші справді спрямовуються на їх потреби: будуються дороги, школи, лікарні, виплачуються соціальні виплати тощо.

Отже, подання громадянами декларації – це не лише конституційний обов’язок кожного, але й можливість добровільно сплатити податки, від яких залежать стан місцевих бюджетів, соціально-економічний розвиток регіонів та добробут громадян.

- Зважаючи на обізнаність із світовим досвідом декларування доходів, що Ви думаєте про шню вітчизняну систему оподаткування?

– За роки незалежності в нашій країні сформовано податкову систему, що за своїм складом та структурою в цілому є подібною до податкових систем розвинутих європейських країн. Податковий кодекс України розроблено з урахуванням норм європейського податкового законодавства. Проте, незважаючи на численні зміни, спрямовані на вдосконалення податкової системи, які постійно вносяться до законодавства, ця система все ж іще не позбавлена серйозних недоліків. Тут ще є над чим працювати і я особисто, як член Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики. докладу зусиль для їх виправлення.

- Що конкретно Ви, як народний депутат, хотіли б удосконалити у податковій системі?

– У щорічному рейтингу Світового банку Doing Вusiness, у якому країни оцінюються за легкістю ведення бізнесу, Україна наразі посідає 152-ге місце із 183-х країн. Таке непрестижне місце наша країна зайняла головним чином через те, що витрати на дотримання податкового законодавства, як часові, так і грошові, у нас надзвичайно високі. В свою чергу, це зумовлене досить обтяжливими зобов’язаннями щодо подання звітності та сплати податків, які лежать на вітчизняному платникові податків. Висока вартість дотримання податкового законодавства негативно позначається на процесі підтримання добровільної сплати належної суми податків. Тим часом міжнародний досвід свідчить, що деякі з цих проблем можна розв’язати відносно легко, але для цього потрібно знову вносити зміни до законодавства.

На мій погляд, нам необхідно зменшити кількість звітності, яку повинні здавати платники податків до податкових органів та спростити порядок її складання. Також, гадаю, варто було б об’єднати відрахування податку на доходи фізичних осіб та внески на соціальне забезпечення. Платежі повинні здійснюватися на щомісячній основі з використанням єдиного загального звітного документа.

- Пане Олександре, щоб Ви побажати платникам податків?

– формується нова податкова культура і всі ми покликані стати її носіями. Тож хочу побажати і платникам податків, і працівникам фіскальних органів терпіння та мужності, а також наснаги у праці на благо нашої держави, в ім’я її добробуту.

Розмову вела

завідувач сектору взаємодії із ЗМІ та громадськістю

Про це повідомив медіа-центр ДПС у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 2)
Попередня новина: До Чернігова прибули 18 ...
Наступна новина: На Буковині аналіз стану ...

КОМЕНТАРІ