На Львівщині віктор Шемчук привітав Л.І. Крушельницьку з ювілеєм

На Львівщині віктор Шемчук привітав Л.І. Крушельницьку з ювілеєм

06.04.13 16:49 0 924
«Вельмишановна Ларисо Іванівно!

Від імені Львівської обласної державної адміністрації, наукової громадськості регіону та особисто від мене прийміть щиросердечні привітання та найтепліші побажання з нагоди ювілею – 85-річчя з дня народження!

Знаємо і цінуємо Вас як відомого науковця, чий багатогранний талант великою мірою визначили розвиток сучасної української археології та національної бібліографії. Значні творчі та організаційні здобутки невіддільні від Вашої плідної наукової діяльності. Ви зробили вагомий внесок в обґрунтування феномену розвитку земель Прикарпаття і Волині, як контактної зони і периферійної території щодо етнокультурних масивів Східної та Центральної Європи. За безпосередньої Вашої участі здійснюється розкриття рідкісних фондів, колекцій  та збірок у бібліотеці ім. В. Стефаника.

У цей день бажаю Вам творчої наснаги на довгі роки,  міцного здоров’я і здійснення усіх творчих задумів, продовження наукових традицій Вашої школи та прекрасних Вам учнів і послідовників», – йдеться у вітанні голови Львівської ОДА.

Довідка:

Л.І. Крушельницька народилася 5 квітня 1928 р. у м. Стрий Львівської області в мистецькій родині. Батько – Іван Крушельницький – поет, графік, мистецтвознавець. Мати – Галина Левицька – піаністка, професор Львівської консерваторії.

У 1934 р., тоді ще маленька Лариса, з родиною батька переїхала до Харкова. Після розстрілів і знищення родини Крушельницьких у 1934 і 1937 роках Лариса повернулася до Львова. У 1943 р. Лариса Крушельницька була змушена з мамою виїхати з окупованого Львова до Відня, а потім до Штутгарту, де вдалося влаштуватися (як студент-гість) на навчання театрального мистецтва в художню Академію. Вилучена, як українка, з навчання в Академії, працює на алюмінієвому заводі в м. Зінген.

Освіту історика здобула заочно у Львівському університеті у 1960 р. З цього часу працює у відділі археології Інституту суспільних наук АН УРСР (тепер – Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України).

Свої    перші  наукові  праці    Л. Крушельницька  публікує  на  початку 1960-х років у тоді щойно заснованому збірнику “Матеріали і дослідження з археології Прикарпаття і Волині”.

Із середини 1960-х років чим раз більшу увагу Л. Крушельницької привертає проблематика культур доби раннього заліза на Західній Україні.

У 1970-х роках Л. Крушельницька спрямовує свої пошуки також в Українські Карпати, які до того часу майже не привертали увагу археологів.

13 квітня 1991 p. Л. Крушельницьку призначено на посаду директора ЛНБ ім. В. Стефаника НАН України. На це друга за величиною бібліотека в Україні, що нараховує близько 7 млн. книг.

Л. Крушельницька є дійсним членом Наукового товариства ім. Т. Шевченка, Головою Археологічної комісії НТШ, почесним директором Львівської наукової бібліотеки ім. В. Стефаника НАН України, професором Львівського національного університету ім. І. Франка. В переддень ювілею Ларису Іванівну нагороджено Орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Хмельницька область: ...

КОМЕНТАРІ