На Тернопільщині рекомендації населенню щодо заходів профілактики інфекційних хвороб при підтопленні населених пунктів

На Тернопільщині рекомендації населенню щодо заходів профілактики інфекційних хвороб при підтопленні населених пунктів

06.04.13 08:01 0 928
Під час підтоплення населених пунктів існує ризик спалахів інфекційних хвороб, захиститись від яких допоможуть прості правила гігієни.

Перш за все, звертайтесь до органів місцевої влади з проханням забезпечити вас питною водою та продуктами харчування гарантованої якості.

При підтопленні населених пунктів забороняється користуватися водою з водогонів та колодязів. При можливості, вживайте тільки питну воду заводського виробництва.

Звертайте увагу на рівень води в колодязях. Пам’ятайте, що різке підвищення рівня води, може свідчити про її забруднення та погіршення якості. Іноді, незважаючи на задовільні органолептичні (смакові) характеристики, такі джерела водопостачання є небезпечними в епідеміологічному відношенні.

За відсутності привізної води, ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та криниць тому, що внаслідок підтоплення у ці джерела водопостачання могли потрапити із скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів та сміттєзвалищ хвороботворні бактерії – збудники різноманітних вірусних та інфекційних хвороб.

Привізну воду необхідно обов’язково кип’ятити перед вживанням. Якщо постачання якісної привізної води неможливе, можна користуватися тільки добре прокип’яченою водою, в тому числі і для господарських цілей.

Споживайте лише продукти харчування гарантованої якості. Не використовуйте в їжу м'ясо свійських тварин, що загинули під час підтоплення.

Для миття посуду, фруктів, овочів, використовуйте тільки кип’ячену воду. Дотримуйтесь вимог технології приготування страв в домашніх умовах. Вживайте лише свіжо приготовлену їжу, яка пройшла термічну обробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою).

Перед їжею ретельно мийте руки з милом або протирайте їх зволоженими дезінфікуючими серветками.

Не рекомендується вживати продукти і консерви, які були підтоплені водою та отримали пошкодження.

Дотримуйтесь температурного режиму зберігання харчових продуктів, в місцях, недоступних для гризунів та комах.

У разі підозри розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить кашель, пожовтіння шкіри чи склер очей, висипання на шкірі, поява гнійників на тілі і т.д.), терміново звертайтесь за медичною допомогою, не допускайте самолікування тому, що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінний і може бути незвичним.

Особливу увагу приділяйте дітям, котрі не можуть свідомо оцінити загрозу своєму здоров’ю.

Пам’ятайте, що зберегти здоров’я вам і вашим рідним в цей період допоможе дотримання елементарних правил особистої гігієни.

За матеріалами Головного управління

Держсанепідслужби у Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Мхітарян: З "Динамо" ...

КОМЕНТАРІ