Олег Панькевич: "Урядові зміни до Кримінального кодексу відкривають шлях для репресій"

Олег Панькевич: "Урядові зміни до Кримінального кодексу відкривають шлях для репресій"

10.04.13 09:26 0 1189
Запропоновані Кабінетом Міністрів законопроекти, які стосуються внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, дають санкцію правоохоронним органам на свавілля та репресії проти "неугодних". Про це заявив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції свободівець Олег Панькевич, коментуючи законопроекти "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо вдосконалення процедури здійснення конфіскації", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері запобігання і протидії корупції" та інші, подані на розгляд комітету.

"Уряд, зокрема, намагається ввести в Кримінальний кодекс так звану "спеціальну" конфіскацію, – зазначає Олег Панькевич. – Суть нововведення в тому, що органи здійснення досудового розслідування отримають надзвичайно широкі повноваження щодо конфіскації майна, до того ж, не лише майна підозрюваних, а й осіб, які не мали жодного стосунку до скоєння злочинів. Уряд пропонує застосовувати спеціальну конфіскацію майна осіб, які скоїли не лише тяжкі умисні злочини, а будь-які злочини, наприклад, вчинені з необережності. Скажімо, ви стали учасником ДТП, приходите на допит, а працівник міліції вам повідомляє, що за його клопотанням слідчий суддя ухвалив рішення про конфіскацію усього вашого майна. Також уряд хоче дозволити конфісковувати майно осіб, яких було звільнено від кримінальної відповідальності або взагалі не підлягали кримінальній відповідальності, що з точки зору закріплених Конституцією України прав громадян є нонсенсом. Складається враження, що уряд зібрався наповнювати бюджет, конфісковуючи майно українців. Звичайно, я не голосував на засіданні комітету за цей законопроект, як і за інші документи, які вражають репресивною спрямованістю".

За словами народного депутата, він не підтримав також урядовий законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері запобігання і протидії корупції", який пропонує запровадити в Кримінальному кодексі замість поняття "хабар" поняття "неправомірна вигода", яке є надто розмитим, та встановити відповідальність не лише за отримання чи давання хабара, а й за пропозицію чи обіцянку "неправомірної вигоди". На думку Олега Панькевича, таке нововведення відкриє широке поле для свавілля корумпованих правоохоронних органів. "Потрібно з когось "вибити" гроші (той самий хабар) чи запроторити за грати опозиціонера – береш двох залежних від тебе людей за свідків, які дають покази, що чули, як підозрюваний обіцяв комусь неправомірну вигоду, і справу зроблено – жертва вже на гачку", – зазначає народний депутат.

На його думку, ще одним прикладом правового невігластва є проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження заходів кримінально-правового характеру стосовно юридичних осіб". Найбільшою проблемою в цьому питанні є не лише юридична абсурдність відповідальності юридичної особи за злочини її керівника чи власника, а те, що внаслідок застосування до юридичної особи кримінально-правових санкцій (штрафів, ліквідації тощо) постраждають ні в чому не винні працівники, які залишаться без заробітної платні або й без роботи.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Івано-Франківщині ...
Наступна новина: На Житомирщині 498 ...

КОМЕНТАРІ