Ірина Сех: "У державі необхідно створити систему захисту тих, хто постраждав від Чорнобильської катастрофи"

Ірина Сех: "У державі необхідно створити систему захисту тих, хто постраждав від Чорнобильської катастрофи"

10.04.13 09:45 0 861
У державі необхідно створити систему подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, яка поєднала би в собі матеріальне та медичне забезпечення, реабілітацію постраждалих, екологічне оздоровлення забруднених радіацією територій та інше. Про це заявила народний депутат України від ВО "Свобода", голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех у своєму виступі на засіданні колегії Міністерства соціальної політики України.

Як зазначила Ірина Сех, спілкуючись із представниками чорнобильських організацій, депутат дійшла висновку, що причина проблем чорнобильців – у недосконалості самої системи їхнього соціального захисту.

"Вважаю за необхідне створити таку систему подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, яка поєднала би в собі матеріальне та медичне забезпечення, реабілітацію постраждалих від катастрофи, екологічне оздоровлення забруднених радіацією територій, – зазначила Ірина Сех. – Необхідно створити ефективну нормативно-правову базу, яка забезпечила б розв'язання проблем, пов'язаних із подоланням наслідків чорнобильської трагедії.

Є низка постанов Верховної Ради України, які стосуються проблем чорнобильців, однак Кабінет Міністрів не запропонував системи соціального захисту цієї категорії населення. Право на безоплатне отримання медикаментів залишається тільки на папері. Не зважаючи на зростання цін на ліки, фінансування видатків із Держбюджету не зростає. Фактично неможливо отримати безоплатне стаціонарне лікування. Хоча ухвалено закон про щорічну грошову допомогу на санаторно-курортне лікування як компенсацію вартості путівок, порядок забезпечення такими путівками не затверджено, невідомо коли будуть оздоровлюватися потерпілі".

Ірина Сех наголосила, що необхідно вирішувати дуже багато питань, починаючи від статусу дітей ліквідаторів після виповнення їм 18-ти років, вдів ліквідаторів, забезпечення житлом та інше.

Народний депутат також нагадала, що 17 квітня відбудуться парламентські слухання на тему подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, зокрема соціального захисту постраждалих.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ