Стан реалізації проектів міжнародної технічної допомоги ЄС Луцькою міською радою

Стан реалізації проектів міжнародної технічної допомоги ЄС Луцькою міською радою

10.04.13 14:11 0 1907
З цього питання учасників оперативної наради поінформувала заступник начальника управління міжнародного співробітництва та туризму, начальник відділу проектної діяльності Віра Кудрявцева.

За її словами, на в Луцьку реалізовується 6 проектів із залученням міжнародної технічної допомоги ЄС, серед яких в 5 проектах партнером є виконавчий комітет Луцької міської ради, а в одному Луцька міська клінічна лікарня. П’ять проектів були рекомендовані до співфінансування в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007-2013. Один проект отримує фінансування безпосередньо від Європейської комісії.

Серед проектів, які ось уже більш як півроку впроваджує виконком Луцької міської ради варто відзначити «S.O.S. – безпечне співжиття людей та безпритульних тварин на польсько-українському прикордонні: Львів, Люблін, Луцьк та Івано-Франківськ». Загальний бюджет проекту складає: 298 446,54 євро, з них в Луцьку: 17 000 євро. Термін реалізації проекту: 24 місяці.

Проект стартував 1 вересня 2012 року. У 2012 р. від головного партнера проекту на реалізацію заходів отримано кошти співфінансування у сумі 9000 євро. У 2012-2013 році реалізовано такі заходи в Луцьку: 20 листопада 2012 року проведено Міжнародну конференцію «Актуальні проблеми та європейський досвід у сфері охорони безпритульних тварин» за участі місцевих спеціалістів та польських експертів; виготовлено проектно-кошторисну документацію для майбутнього стерилізаційного центру-притулку в Луцьку; придбано ноутбук для притулку в Луцьку та встановлено програму реєстрації та обліку тварин міста; в 2014 році планується закупити медикаменти для стерилізації та провести широку соціальну кампанію.

З 1 березня цього року стартував проект під назвою: «Покращення надання адміністративних послуг населенню транскордонних регіонів шляхом створення мережі центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) та розвитку співпраці Луцького Центру надання адміністративних послуг, Івано-Франківського Центру надання адміністративних послуг та Люблінського Бюро обслуговування мешканців (БОМ)».

Загальний бюджет проекту: 468 600 євро, з них в Луцьку – 235 729 євро. Термін реалізації проекту – 22 місяці. Головний партнер: Виконавчий комітет Луцької міської ради, партнери – ГО Фонд місцевого розвитку (Луцьк), Виконавчий комітет Івано-Франківськ міської ради, Гміна Люблін.

15 січня 2013 року було підписано Грантовий контракт до проекту. Рішенням виконкому Луцької міської ради від 06.03.2013 №131-1 визначено дату початку реалізації проекту та призначено керівника проекту (Верзуна П.Ю.). 4 лютого на валютний рахунок виконкому Луцької міської ради з реалізації проекту отримано перший транш у сумі 123 958,73 євро, з них на реалізацію заходів в Луцьку передбачено 70 000 євро.

Основні заходи, що впроваджуватимуться в Луцьку: проведення студійних візитів для ознайомлення з кращим досвідом функціонування ЦНАПів та БОМ у місті Люблін; вдосконалення інфраструктури ЦНАПів та БОМу (закупівля меблів та офісної техніки для Луцького ЦНАП); налагодження прозорої системи електронного документообігу звернень і скарг громадян.

Третій проект називається «Спільна мережа співпраці у сфері культури та соціального захисту з метою розвитку міст з польсько-українського прикордоння», що очікувано реалізовуватиметься з червня цього року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007-2013.

Загальний бюджет проекту: 413 333, 94 євро, з них в Луцьку близько 100 тис. євро. Головний партнер: Гміна міста Жешув, партнери – Виконавчий комітет Луцької міської ради та Івано-Франківської міської ради.

На реалізацію заходів проекту у 2013 р. з міського бюджету відповідно до Програми розвитку транскордонного співробітництва міста Луцька та залучення міжнародної технічної допомоги передбачено 50 000 грн. У 2013 році планується отримати кошти співфінансування від ЄС у сумі 40 тис. євро.

Під час його реалізації передбачається: проведення студійних візитів для спеціалістів соціальної сфери та культури; проведення в Луцьку міжнародного мистецького фестивалю «Арт-територія»; закупівля 20 виставкових наметів для проведення культурно-мистецьких заходів в рамках проекту.

Ще одним проектом є Модернізація зоопарків в Замості та Луцьку, а також опрацювання концепції створення рекреаційної зони у Жешуві з метою розвитку транскордонного природного туризму.

Загальний бюджет заходів в рамках проекту: 2 580 786, 33 євро. Бюджет заходів в Луцьку: 1 528 153, 51 євро (1 360 056, 62 євро – фінансування ЄС, 168 096, 89 євро – фінансування з бюджету міста). Головний партнер – Гміна Замость, партнери - виконавчий комітет Луцької міської ради, Гміна Жешув.

Нині виготовлено проектно-кошторисну документацію та підготовлено експертний звіт держбудекспертизи щодо будівництва об’єктів у Луцькому зоопарку, що є необхідною умовою підписання Грантового контракту.

Основні заходи проекту в Луцьку: будівництво містечка для ведмедів з вольєрами, оглядовими терасами, павільйоном; містечко для левів з вольєрами, оглядовими терасами, павільйоном; облаштування та благоустрій території (інженерні комунікації), обігрів, енергетичні мережі, освітлення, каналізація та водопровід, пішохідні стежки, відеомоніторинг; виготовлення 2-х великих та 16-и малих інформаційних таблиць.

Проект «Транскордонна взаємодія для запобігання і лікування важких випадків опіків на польсько-українському прикордонні». Загальний бюджет складає 1,3 млн євро, з них бюджет заходів в Луцьку - 300 тис. євро. Головний партнер: Публічний заклад охорони здоров’я міста Ленчна (Люблінське в-во, РП), партнер – Луцька міська клінічна лікарня.

Основні заходи: закупівля реанімобілю з оснащенням для транспортування й надання кваліфікованої швидкої медичної допомоги хворим з важкою опіковою травмою силами бригади комбустіологів на догоспітальному етапі; оснащення сучасними ліжками та обладнанням палати інтенсивної терапії; підготовка спільної дорожньої карти, що полягає у спільному плані дій в контексті уніфікації процедур лікування опіків з польського та українського боку в шпиталях Луцька та Ленчної.

Також місто Луцьк бере участь у проекті «Енергія для мерів Сходу» (фінансований Європейською комісією). Загальний бюджет складає 598 443 євро, з них бюджет заходів в Луцьку – 42 178 євро.

Основні капітальні заходи, що плануються до впровадження в рамках проекту: встановлення індивідуального теплового пункту з автоматизованим погодним регулюванням в ДНЗ № 7 міста Луцька; ревізія та балансування системи опалення в цьому садочку; часткова заміна вікон на енергозберігаючі у цьому дошкільному навчальному закладі.

Крім того, у нашому місті реалізовуватиметься проект з впровадження енергозберігаючих заходів за підтримки «НЕФКО».

Проектом «Реформа міського тепло забезпечення» було профінансовано розробку бізнес-плану щодо залучення кредитних коштів НЕФКО на проведення заходів з енергозбереження для бюджетних закладів м. Луцька (Гімназія № 21; ЗОШ № 5 та 10; ДНЗ № 11 та 21, Луцька міська клінічна лікарня).

Загальний обсяг інвестицій – 4 445 000 грн. Частка кредитних коштів від НЕФКО становитиме 90 % від загального обсягу інвестиційних витрат або 4 млн грн. Вказані кошти призначені для фінансування енергозберігаючих заходів.

Частка коштів міського бюджету в загальній сумі інвестицій складатиме 10 % або 445 тис. грн. Напрямок витрачання вказаних коштів – фінансування проектних робіт, непередбачувані витрати на впровадження заходів. Позика надається на 5 років. Процентна ставка кредитування – 3 %. Термін окупності – 4,8 років.

Проект передбачає проведення наступних заходів: утеплення фасадів, заміна вікон, утеплення даху, встановлення зарадіаторних рефлекторів, теплова ізоляція трубопроводів та арматури опалення, модернізація системи освітлення, встановлення нових дверей з утепленням, встановлення водозберігаючих душових насадок та термостатичних змішувачів.

Повернення коштів кредиту здійснюється за рахунок економії коштів, отриманої від впровадження енергозберігаючих заходів.

Міський голова Микола Романюк зауважив, що участь у міжнародних проектах - це хороша можливість залучити додаткові кошти на вирішення проблем міста. Підготовка проектів є складним і довготривалим питанням. Микола Романюк закликав керівників структурних підрозділів активніше займатися цим питанням. Він зауважив, що у всіх проектах співфінансування з міського бюджету становить максимум 10 %. Крім того, депутати міської ради добре розуміють важливість цих питань і підтримують виділення коштів на ці проекти.

Микола Романюк зауважив, що за два останніх роки залучено 22 млн грн грантових коштів на безповоротній основі.

Міський голова зазначив, що хорошим прикладом є проект по модернізації Луцького зоопарку. Він наголосив, що близько 15 млн грн, які отримає наше місто грантових коштів, у міському бюджеті не віднайшли б. За його словами, нам вдасться привести наш зоопарк у належний стан.

Про це повідомили у Луцькій міській раді

Читайте также: Задачи консультанта и алгоритм его действий в частном секторе проектного финансирования, Вы найдёте в книге «Проектное финансирование» , а также многое необходимое для успешного привлечения проектного финансирования для Вашего проекта.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: місто Коломия: 2 людей ...
Наступна новина: КНДР призупинила ...

КОМЕНТАРІ