На Тернопільщині сучасний медико-соціальний комплекс буде створено на базі лікарні с.Ілавче

На Тернопільщині сучасний медико-соціальний комплекс буде створено на базі лікарні с.Ілавче

10.04.13 18:23 0 951
Сучасний медико-соціальний комплекс, який об’єднуватиме лікарську амбулаторію, центр екстреної медичної допомоги та центр догляду за людьми похилого віку, буде створено на базі дільничної лікарні с.Ілавче Теребовлянського району, якою вже 20 років опікується . благодійний фонд «Гуманітарна допомога міста Білефельд».

Про це йшлося під час зустрічі голови облдержадміністрації Валентина Хоптяна із ректором Тернопільського державного медичного університету ім.І.Горбачевського Леонідом Ковальчуком та керівником благодійного фонду «Гуманітарна допомога міста Білефельд» Пітером Регером (Німеччина).

Саме у співпраці влади, громади населеного пункту, вищого освітнього закладу та доброчинної організації планується реалізувати згаданий проект.

«Наші науковці детально вивчали голландську систему надання допомоги людям похилого віку. Тут кожна громада дбає, щоб у неї був такий центр. І от ми, разом з благодійним фондом, хочемо втілити в життя цей проект на базі цього села», - каже ректор ТДМУ Леонід Ковальчук.

Він наголосив що, власне, йдеться про три центри - догляду за людьми похилого віку, екстреної медичної допомоги та лікарську амбулаторію.

«Я думаю що це той шлях, яким повинна йти Україна. Тим більше, що у нас є ресурс - дільничні лікарні, які, вважаю, не можна закривати, а потрібно перепрофілювати для догляду за людьми похилого віку», - вважає Леонід Ковальчук.

Він також зауважив, досвід такої роботи вже є, адже подібні медзаклади нерідко саме так працювали – на зиму самотні старенькі люди оформлялися в лікарню, де їм забезпечували належний догляд.

Голова облдержадміністрації Валентин Хоптян наголосив, що підтримує таку ініціативу, а також зазначив, що досвід створення центрів буде обговорено під час розширеного засідання колегії та регіонального комітету економічних реформ.

«Є ряд проблем, пов’язаних із функціонуванням таких дільничних лікарень - люди не хочуть щоб їх закривали. Але ж часто тут лікується незначна кількість пацієнтів. Тому те, що порекомендував Леонід Якимович заслуговує на увагу – запропоновано новий підхід, який дозволить зберегти ці лікарні, дещо в іншому плані - надання допомоги людям похилого віку, одиноким. Ми обов’язково вивчимо цю пропозицію, а започатковуємо проект зі створення такого центру в Ілавче», - каже голова облдержадміністрації Валентин Хоптян.

Він також відзначив як позитив ініціативу університету створити на базі центру осередок для навчання студентів-медиків.

Планується, що тут проходитимуть практику та набуватимуть професійні навики 11 шестикурсників. Для їхньої роботи та побуту створять належні умови - 8 квітня на території лікарні було закладено символічний камінь у фундамент майбутньої будівлі де проживатимуть медики.

«Я щиро вірю, що завдяки співпраці обласної державної адміністрації, медичного університету, громади села та нашого фонду цей проект буде успішно реалізовано, - кже п.Пітер Регер. – Хочемо своєю маленькою лептою підтримати людей похилого віку і передати цю естафету молоді».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ