Сербія відхилила план ЄС на нормалізацію відносин із Косовом

Сербія відхилила план ЄС на нормалізацію відносин із Косовом

10.04.13 15:58 0 765
Уряд Сербії відхилив у понеділок запропонований Європейським союзом план нормалізації відносин із Косовом, повідомив журналістам прем’єр-міністр Сербії Івица Дачич. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За його словами, уряд не може погодитися з принципами, які йому запропонували у Брюсселі в усній формі, бо вони «не гарантують повної безпеки і захисту прав людини сербського народу в Косові».

Віце-прем’єр-міністр Сербії Александар Вучич уже заявляв у понеділок, що план ЄС не визнає «засадничих інтересів» Сербії. Але він додав, що переговори про залагодження відносин із Косовом необхідно продовжити, бо вирішення проблеми треба знайти якнайшвидше.

І Сербія, і Косово мають офіційно подати свою відповідь Євросоюзові до вівторка.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, яка була посередником у переговорах Белграда і Приштини, вже відповідала на попередні заклики Сербії продовжити ці переговори, що посередництво ЄС закінчене.

Євросоюз заявляє, що його рішення, чи починати з Сербією переговори про її вступ, залежатиме саме від поступу в налагодженні її відносин із Косовом.

Сербія, про незалежність від якої Косово односторонньо заявило ще 2008 року, не визнає цієї самопроголошеної незалежності і далі офіційно вважає Косово і Метохію автономним краєм у своєму складі. Найбільшу проблему складає становище сербів за національністю, які компактно живуть на півночі Косова і не визнають косовських державних інституцій.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Сергій Надал закликає ...
Наступна новина: Хмельниччина: у власників ...

КОМЕНТАРІ