У Росії порушили справу проти правозахисників-«іноземних агентів»

У Росії порушили справу проти правозахисників-«іноземних агентів»

10.04.13 11:01 0 776
Міністерство юстиції Росії порушило першу адміністративну справу проти неурядової організації, яку звинувачують у порушенні «закону про іноземних агентів». Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Як стверджує міністерство, асоціація некомерційних асоціацій «Голос» і особисто її директор Лілія Шибанова порушили закон, бо асоціація отримує фінансування з-за кордону, веде політичну діяльність, до якої зараховується і правозахисна, але досі не зареєструвалася як «іноземний агент», як того вимагає чинне законодавство.

За це асоціації може загрожувати штраф до 500 тисяч рублів (понад 131 тисячу гривень), а її керівникові – до 300 тисяч рублів (понад 78,5 тисяч гривень).

Лілія Шибанова вже заявила, що від часу набуття законом чинності в листопаді минулого року асоціація не отримувала іноземного фінансування і що організація захищатиме свої права в суді.

Останнім часом у Росії тривають масові перевірки неурядових («некомерційних») організацій із метою виявити порушення ними «закону про іноземних агентів».

За ухваленими в Росії змінами до законів про громадські об’єднання і про некомерційні організації, неурядові організації, що отримують фінансування з-за кордону і беруть участь у політичній діяльності в Росії, визнаються іноземними агентами. Такі організації зобов’язані подати заяву про їхню реєстрацію у спеціальному реєстрі іноземних агентів, а відтак подавати додаткові звіти частіше й детальніше, ніж інші організації. Вони також зобов’язані зазначати на всіх своїх матеріалах, що їх виготовив іноземний агент. Під політичну діяльність за цим законом потрапляє й діяльність організацій правозахисного спрямування.

Ці зміни викликали широку критику в Росії і у світі. Низка провідних російських неурядових організацій уже заявляла, що бойкотуватиме новий закон.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Чернігівщині 498 ...
Наступна новина: Буковина: рух по мосту ...

КОМЕНТАРІ