В Музеї волинської ікони відкрилась виставка «Народна ікона XVII-XIX ст.»

В Музеї волинської ікони відкрилась виставка «Народна ікона XVII-XIX ст.»

11.04.13 11:18 0 1066
В Музеї волинської ікони за участю голови облдержадміністрації Бориса Клімчука та Митрополита Луцького та Волинського Ніфонта відбулось відкриття виставки «Народна ікона XVII-XIX ст.». Цей мистецький проект розпочинає низку заходів Волинського краєзнавчого музею з відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі.

Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк сказав, що глядачі виставки зможуть доторкнутись до глибини народної мудрості та віри. «Оглядачі зрозуміють, як люди бачили Бога, Святого Миколая, Богородицю. Наш Музей має унікальну можливість показати народну любов до Бога, до Христа. Це – унікальна виставка, яку мистецтвознавці визначають, як народне малярство. Коли Ісус Христос не є ікона, а він – простий чоловік, що посміхається. Це – вияв народної любові до Бога», - зазначив музейник.

На загал представлено 52 експонати з фондів Музею волинської ікони. Серед них – 17 ікон волинської школи іконопису XVII-XVIII ст., виконаних традиційно темперними фарбами на дерев’яній основі. Особливою шаною і пієтетом сповнені ікони Ісуса Христа та Богородиці. Їхні образи народні малярі наділяли зворушливою поетичною одухотвореністю, ліричним настроєм. Вони наслідували традиційну іконографію й одночасно подавали власну інтерпретацію творів. Це виявлялося у типажі й духовній наповненості образів Спасителя і Богоматері, що випромінювали земну привабливість, теплоту та милосердя.

Вперше на виставці демонструються хатні ікони XVIII-XIX ст. Вони стали невід’ємним і органічним компонентом оздоблення інтер’єру української хати. Малюнок виконувався олійними фарбами прямо на дошці без попереднього ґрунтування. Улюбленим прийомом декорування середника стають різноманітні букети, квіти, рослинний орнамент. Осередками малювання таких ікон були окремі села, міста, монастирі. Малювали ікони на замовлення або на продаж. Збували образи на ярмарках і церковних відпустах, на храмових святах. Характерною рисою народних ікон була наївна щирість та безпосередність у змалюванні образів шанованих святих.

Митрополит Луцький та Волинський Ніфонт передав Музею плащаницю та відмітив глибину простої людської душі, яка відображена на народних іконах: «Любов, ласка, милосердя та терпіння виражається на презентованих образах. Людина малювала Бога так, як хотіла його бачити».

Голова облдержадміністрації Борис Клімчук нагадав історію створення Музею волинської ікони, який влітку відзначатиме 12-ти річчя. «Ми будували його, коли люди по декілька місяців не отримували зарплат та пенсій. Ми розуміли, що коли не буде поживи духовної для наших людей, то не зможемо будувати державу».

«Образ святих, обрах Ісуса Хориста - об’єднує, робить людину добрішою, а ікона – це не дошка на стіні, не просто малярство. Дві сотні років тому вона вважалась вікном до Господа, вікном в той світ, де добре, вікно до можливого раю. Люди часто залишались один на один з іконами. Народні майстри добре розуміли, що означає взятись за іконопис. Це робили не випадкові люди. Можливо майстри не стільки займались мистецтвом іконопису, а писали Бога та Святих так, як розуміли для себе. Народне писання ікон – це не просто іконопис, це – злет духу, злет віри та бажання самому через малярство долучитись до віри та долучити тих людей, що живуть поруч», - так охарактеризував виставку «Народна ікона XVII-XIX ст.» Борис Клімчук у своєму вітальному слові.

 

 

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Волинської облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Золочівському районі ...
Наступна новина: На Львівщині на Стрийщині ...

КОМЕНТАРІ