У Львові відбувся круглий стіл щодо перспектив освітньої галузі в Україні

У Львові відбувся круглий стіл щодо перспектив освітньої галузі в Україні

11.04.13 15:46 0 955
10 квітня 2013 року у Львівській обласній раді в рамках Всеукраїнської кампанії "За кращу вищу освіту" відбувся круглий стіл щодо перспектив освітньої галузі в Україні.

Організаторами заходу виступили молодіжні організації опозиційних сил: Львівська міська громадська організація "Студентської Свободи", молодіжне крило обласної організації "Фронту змін" та молодіжне крило обласного осередку партії "УДАР".

Учасниками були депутати Верховної Ради України, депутати Львівської обласної ради та міських рад, представники органів студентського самоврядування львівських ВНЗ, студентських профспілок, молодіжних громадських організацій.

Метою круглого столу є обговорення з громадськістю та студентами вищих навчальних закладів Львівщини перспектив освітньої галузі в Україні, проведення порівняльного аналізу законопроектів про вищу освіту та напрацювання шляхів вирішення найбільш важливих проблем освітньої галузі.

За словами депутата Львівської обласної ради від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Ярослава Качмарика, учасники круглого столу можуть повноправно дискутувати, адже Львівщина є одним із найбільших центрів вищої школи в Україні.

"Львівщина це регіон, який має свої наукові школи, який чітко бачить проблеми освітньої галузі України. Зокрема, ми можемо це спостерігати, коли оголошується набір на навчання, а державне замовлення щороку тільки скорочується, коли багато висококваліфікованих працівників вищої школи через недостатню оплату праці починають працювати на умовах не повної зайнятості або взагалі залишають наукову та викладацьку роботу, коли колишні студенти після закінчення навчання мають зустрічаються з проблемою працевлаштуванням та отриманням житла. Закон про вищу освіту разом з іншими законопроектами, як цілісна система перш за все мають допомогти тим хто вчиться і навчає. Організаційні зміни, які допомогли Україні стати повноправним учасником Болонського процесу суттєво впливають на впровадження нових європейських стандартів якості освіти, зачасту сприяють порівнянню українських стандартів зі стандартами інших держав. Ми можемо гордитися традиціями вищої школи України, зокрема Львівщини, але й зобов'язані їх розвивати. Для цього повинна бути низка умов, головною серед яких є прийняття законопроекту про вищу освіту ініційований лідерами трьох опозиційних сил, адже він є найбільш наближений до проблем викладачів та студентів", – зазначив Ярослав Качмарик.

Під час обговорення депутат Львівської міської ради свободівець Тарас Кравець зазначив, що надання якісної освіти для становлення та невпинного прогресу Української держави є основою формування майбутнього країни та нації.

"Зараз немає людей на яких не вплинула б ситуація в освітній галузі України. Саме тому на цьому круглому столі детально розглядаються два законопроекти-антагоністи - від влади та опозиції. Попри заяви представників Партії регіонів, що держава рухається за європейським вектором законопроектом про вищу освіту редакції Ківалова-Калєтніка-Сороки влада намагається узурпувати контроль над українськими вишами, фактично всі державні ВНЗ адмініструватиме профільне міністерство. Цей закон відверто проігнорував Болонський процес: студенти не матимуть права обирати предмети та викладачів, а навчальне навантаження тільки зростатиме. На нараді ректорів у міністр освіти та науки України Дмітрій Табачнік говорив так, ніби цей законопроект вже прийнятий, тому кожен громадянин не залежно від віку повинен взяти участь в обговоренні цього Закону та продемонструвати активну громадську позицію. На противагу ініціативам радянського штибу опозиція запропонувала своє бачення розвитку вищої школи, в якому впроваджено всі загальноєвропейські принципи: максимум розширена децентралізація, збільшений вплив студентського самоврядування, можливість стажування закордоном, зв'язок працедавців вишами та інші позитивні ініціативи. Саме від громадської активності кожного з нас залежить який з цих двох законопроектів приймуть у Верховній раді", – зазначив Тарас Кравець.

Підсумовуючи засідання круглого столу голова "Студентської Свободи" Львова Андрій Пшик зазначив:

"Вища освіта в Україні переживає застій, тому впровадження евристичного і сучасного закону про вишу освіту дозволить подолати відсталість економіки і підготувати висококваліфікованих кадрів. Законопроект "Про вищу освіту" запропонований і підтриманий трьома парламентськими опозиційними партіями ВО "Батьківщиною", "Ударом" і ВО "Свободою" є кроком до інтеграції України в європейський освітній простір і є альтернативою до провладного законопроекту, який посилює адміністративний тиск з боку держави на вищі навчальні заклади. Зважаючи на відчутні переваги проекту закону "Про вищу освіту 1187-1", ми разом з найбільшими молодіжними організаціями Львова, а також студентськими органами самоврядування вищих навчальних закладів, вирішили виголосити резолюцію, яка передбачає абсолютну підтримку опозиційного законопроекту про вищу освіту".

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ