На Чернігівщині рятувальники відпрацювали дії з ліквідації надзвичайних ситуацій під час повені

На Чернігівщині рятувальники відпрацювали дії з ліквідації надзвичайних ситуацій під час повені

11.04.13 12:43 0 906
10 квітня поблизу села Рудня Чернігівського району рятувальники обласного управління Держслужби з НС відпрацьовували на практиці питання ліквідації можливих надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути під час весняної повені та пропуску льодоходу. Місцем тренувань даний населений пункт був обраний не випадково, адже його мешканці й кілька розташованих поруч хуторів потрапляють в зону прогнозованого підтоплення в разі масштабного розливу р. Дніпро або переливу води через дамбу ставка.

Основні заходи, що відпрацьовувалися, – рятування людей з криги, оповіщення населення про загрозу надзвичайної ситуації, проведення розвідки в зоні затоплення, пошук і евакуація потерпілих мешканців, гасіння можливих пожеж у відрізаних водопіллям населених пунктах.

За легендою першого етапу відпрацювання, від жителів с. Рудня надійшло повідомлення про те, що на тонкій кризі місцевого ставка знаходиться людина й не може самостійно дістатися до берега. На місце виклику прибуло відділення рятувальників. Вони за допомогою надувного човна зняли потерпілого з криги й передали бригаді швидкої медичної допомоги.

Легенда другого етапу гласила: внаслідок значного підняття рівня води в р. Дніпро або прориву дамби, затопило с. Пустинки. З метою координації дій аварійно-рятувальних формувань, оперативного зв’язку між ними та оперативно-черговою службою Державної служби України з надзвичайних ситуацій, на місце події прибув і розгорнув свою роботу пересувний пункт управління на базі командно-штабної машини. У зв’язку з тим, що в зоні затоплення опинилися люди, які своєчасно не встигли покинути небезпечну територію, для їх порятунку залучена броньована розвідувально-дозорна машина (БРДМ-2). Вона має високу прохідність, здатна долати водні перешкоди, пересуватися по суходолу зі швидкістю до 90 км/год., а по воді – до 12 км/год. Розвідувально-рятувальна група провела розвідку затопленої місцевості. В ході цього знайдено та врятовано кількох людей.

Також рятувальники виявили на відрізаній водою території пожежу. Вогонь швидко розповсюджувався й створював загрозу займання будинків. У зв'язку з тим, що в зону затоплення не може проїхати пожежний автомобіль, рятувальники на моторному човні "Шторм-450" з пожежною мотопомпою дістались до осередку пожежі й ліквідували її.

Підводячи підсумки відпрацювань, начальник обласного Управління Держслужби з НС полковник служби цивільного захисту Вадим Шулюк зазначив, що пожежно-рятувальні підрозділи готові до виконання завдань за призначенням і вони вже 47 раз виїздили для проведення робіт по відкачці води, ліквідації льодових заторів, розчистки дренажних труб з метою уникнення загрози затоплення житлових будинків. В ході цього було відкачано понад 20 тис. куб. м води. Також, упродовж 6-7 квітня в Чернігівському районі рятувальники евакуювали з підтоплених дачних будинків садивного товариства "Механізатор" 8 людей. Крім того, органами виконавчої влади, рятувальниками та іншими службами вживаються всі можливі заходи, щоб не допустити негативних наслідків весняного водопілля. Ще 18 січня головою Чернігівської обласної державної адміністрації затверджений відповідний план заходів, створено оперативний штаб з координації дій служб. Опрацьовані питання забезпечення продуктами харчування, медикаментами, скрапленим газом мешканців тих населених пунктів, що можуть потрапити в зони негативного впливу повені.

Вадим Шулюк підкреслив, що для гасіння можливих пожеж і оперативного реагування на надзвичайні ситуації, що пов’язані з паводком, щоденно в оперативному розрахунку підрозділів обласного Управління ДСНС знаходиться 194 чол. особового складу, 124 одиниці чергової і резервної техніки (серед яких 4 потужні пожежні насосні станції, 3 водоплаваючі броньовані розвідувально-дозорні машини та 1 всюдихід), 5 човнів, 11 мотопомп, 10 пересувних електростанцій, 51 комплект гідро- (пневмо) інструменту.

Для забезпечення оперативного реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з повінню та паводками, в Управлінні ДСНС та його підрозділах створено 4 групи мобільного та 22 групи оперативного реагування), забезпечено їх комплектування особовим складом, автомобілями підвищеної прохідності й необхідними технічними засобами, визначено адміністративні території відповідальності.

З метою своєчасного вжиття заходів реагування та інформування населення про можливий раптовий підйом води на найбільших річках області, забезпечено постійний обмін оперативною інформацію про стан гідрологічної обстановки з Управліннями МНС Гомельської (Республіка Білорусь) та Брянської (Росія).

Управління ДСНС у Чернігівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ