Асоціація міст України закликає уряд повернути місцевим радам контроль за будівництвом

Асоціація міст України закликає уряд повернути місцевим радам контроль за будівництвом

11.04.13 11:00 0 948
Проблемні питання функціонування органів місцевого самоврядування обговорили учасники загальних зборів Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України 9 квітня. Міські, селищні, сільські голови Тернопільщини підняли ряд наболілих питань, що стосуються життєдіяльності територіальних громад. Зокрема, міський голова Тернополя, голова регіонального відділення АМУ Сергій Надал наголосив на обмеженні повноважень органів місцевого самоврядування. В першу чергу йдеться про містобудівну діяльність.

Розвиток міст завжди починався із самоврядування громад. У давні часи така практика встановлювалась на наших землях Магдебурзьким правом. Часто саме дата здобуття цього права поряд з датою заснування міст вважались головними в місцевій історіографії. Так було і з Тернополем і багатьма містами Тернопільської області, історія самоврядування яких має багатолітню традицію.

самоврядування як поняття системно знищується центральною владою. Фактична реконструкція Радянської України, яка ведеться останніми роками, перш за все відбивається в містах і селах. Централізована бюджетна політика, яка суперечить європейським традиціям самоврядування, вже зробила місцеві ради заручниками недолугої політики центрального уряду в галузях освіти, охорони здоров'я, культури, соціального захисту.

Протягом останніх років у місцевих рад забрано на користь урядової відомчої вертикалі функції, що відносяться до містобудівної діяльності. Для цього створена указом Президента Державна архітектурно-будівельна інспекція — урядовий орган державного управління. Представництва інспекції на місцях не мають ані організаційного, ані функціонального підпорядкування місцевим радам. Міські голови міст Тернопільської області обмінялись думками про ситуацію, яка склалась у зв'язку з цим на місцях.

Підготовчі роботи та початок будівельних робіт, контроль за дотриманням всіх необхідних процедур та якості будівельних робіт, прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва — на це місцеві ради не мають жодного впливу. Фактично місцеві ради позбавлені можливості вплинути на терміни і обсяги виконання будівельних робіт, благоустрій території, який будівельниками часто просто ігнорується. Знищені під час будівництва дороги, зрубані дерева, перевантажені інженерні мережі — стають проблемами міст, проте місцеві ради не мають повноважень на це хоч якось вплинути.

«Проблемою є не лише те, що уряд у міст забирає повноваження. Орган, який мав би виконувати ці повноваження, не робить цього належним чином. А міські ради залишаються з проблемами наодинці з людьми. Люди зі скаргами на незаконне будівництво чи зрубані дерева йдуть до нас, до тих, кого вони вибирали. Їм важко зрозуміти, що міські ради і міські голови позбавлені можливості впливати на будівельні роботи в містах», - зауважив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст звернулось до центральних органів влади зі зверненням. У ньому – пропозиції вирішення проблемних питань, з якими стикаються органи місцевого самоврядування останніми роками.

Текст звернення (додається).

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Наймолодші львів’яни ...
Наступна новина: Саакашвілі можуть допитати ...

КОМЕНТАРІ