Чернівці: Екологія природи починається з екології душі

Чернівці: Екологія природи починається з екології душі

12.04.13 10:24 0 1458
Екологічна освіта та виховання є одним з найважливіших завдань сучасності. Однак важливо не те, якою кількістю біологічної інформації наповнена свідомість учня, а те, чи вміє дитина розуміти природу, спілкуватися з нею, передбачити наслідки своєї діяльності, захистити довкілля і себе. Недаремно академік Володимир Вернадський писав : «Ми не успадкували Землю у наших батьків – ми взяли її у борг у наших дітей».

Під таким гаслом 21 березня на базі Чернівецької ЗОШ І-ІІІ ступенів № 38 відбувся семінар-практикум для вчителів екології та біології міста з проблеми «Формування екологічного світогляду та розвитку екологічної культури в системі реалізації компетентнісної освіти».

Семінар відкрила методист методичного кабінету управління освіти міської ради О.І. Аносова, яка ознайомила учасників з метою та планом його проведення. Олена Іванівна підкреслила актуальність порушеної проблеми і семінару зокрема , бо він проходить під час весняного місячника очистки та благоустрою, що триває з 11 березня по 11 квітня у нашому місті. З цікавістю сприйняли гості візитну картку школи, яку презентували представники учнівського самоврядування. Ознайомлення із системою екологічної освіти у навчальному закладі розпочала директор школи Ж. В. Горевич. ЇЇ презентацію змістовно продовжили виступ заступника директора з виховної роботи Бузинської І.О. « Екологічне просвітництво в дії» та екскурсія екологічною стежиною «Смарагди Садгори», яку разом з учнями цікаво провели вчителі біології Григорашик О.В.та екології Феледейчук Г.П. Про важливість формування екологічної свідомості та екологічної культури сучасного покоління говорив гість семінару Костишин С.С., радник ректора ЧНУ, завідуючий кафедрою екології та біомоніторингу, доктор біологічних наук, професор, академік АНВШУ. Екологічні проблеми міста та Садгірського району окреслив Сірман Д.О., директор Департаменту житлово-комунального господарства м. Чернівці, депутат міської ради. Він висловив думку про те, що від успішного здійснення екологічного виховання, формування екологічного мислення залежить наше майбутнє, наших дітей, і, зрештою, – нашої держави. У своєму виступі Дмитро Онуфрійович ознайомив присутніх із заходами, які здійснюються для покращання екологічної обстановки у місті та мікрорайоні, зокрема зупинився на відкритті другої черги Чернівецького сміттєпереробного заводу, проведенні весняних толок по прибиранню та благоустрою території, розповів про тісну співпрацю з колективами Чернівецьких ЗОШ № 37 і 38. Змістовним доповненням про шляхи розв’язання екологічних проблем міста стала презентація проекту «Еколайф. Виробництво органічного добрива». Даний проект , автором якого є Палагнюк Сергій, колишній випускник школи, а нині студент ІІІ курсу БДФУ, визнано кращим у конкурсі бізнес-проектів «Марафон бізнес-ідей» у травні 2012 року і на даний час успішно впроваджується у життя.

Діяльність людини та її вплив на стан біосфери стали предметом обговорення

під час фрагменту уроку у формі ток-шоу, майстерно проведеного учителем біології Григорашик О.В. з учнями 11 класу. Досвідом екологічної роботи поділилися й учасники семінару : вчитель екології ЗОШ № 25 Давидович М.І., вчителі біології В.Г.Рушковська (ЗОШ №1) та Міхєєва Г.В.( ЗОШ №5). Екологічну просвіту в дії щодо розв’язання проблем охорони тварин

проілюстрували у своєму виступі учасники екологічного колективу «Екос»

Чернівецької ЗОШ №1 та МПДЮ, які стали володарями Гран-прі за підсумками І етапу Всеукраїнського конкурсу агітаційних колективів екологічної просвіти «Земля – наш спільний дім», проведеного у лютому 2013 року.

Учасники дали високу оцінку почутому і побаченому, а методист ММК Аносова О.І. висловила подяку організаторам за змістовну і плідну роботу семінару і побажала всім присутнім успіхів у подальшій діяльності з екологічного виховання.

Управління освіти

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку і знову свято - ...
Наступна новина: В Івано-Франківську ...

КОМЕНТАРІ