Чернівці: Формування працелюбності як базової якості особистості дошкільника

Чернівці: Формування працелюбності як базової якості особистості дошкільника

12.04.13 11:51 0 1564
Праця є прекрасною життєвою необхідністю людини, її результат – цінністю. Тому вкрай важливе зростання дитини-дошкільника в праці.

Серед основних базових якостей особистості, на яких ґрунтується фундамент особистісної культури дитини, науковці виділяють працелюбність. Це усвідомлення дошкільником того, що не можна залишатися пасивним, а діяти, працювати, розуміти корисність трудових зусиль та практичних результатів, легко включатися в діяльність і виконувати її якісно, з задоволенням, проявляти креатив, творчість у дітей.

Над вихованням працелюбності у дитини дошкільника працює педагогічний колектив ДНЗ №32 комбінованого типу. Через організацію різних видів праці (самообслуговування, господарсько-побутова праця, праця в природі, художня праця, використання різних форм організації праці (трудові доручення, чергування, спільна трудова діяльність), ознайомлення з професіями дорослих, уміле керування трудовими процесами у дітей формується позитивне ставлення до праці, суспільні мотиви власної трудової діяльності, розвивається самостійність, поглиблюється об’єктивна оцінка своїх умінь, умінь товаришів, з’являється самооцінка і, нарешті, формуються стійкі риси поведінки – працелюбність, наполегливість тощо.

Діти з захопленням працюють, радіють результатам праці. Їх об’єднує спільна мета, позитивні емоції спілкування і очікуваний позитивний результат праці, в якому акумулюються трудові зусилля всіх учасників.

Саме питання формування працелюбності стало предметом спільного з батьками обговорення на одній із педагогічних рад в дошкільному закладі. В рамках підготовки до педради була організована виставка «Як ми працюємо».

Її оформляли педагоги разом з дітьми, відвідували батьки, висловлювали свої враження і думки на педагогічній раді.

Лейтмотивом при обговоренні даного питання прозвучала думка, що праця має бути доступною і зрозумілою дитині, тоді вона докладатиме зусиль до її виконання, а отже відбуватиметься її зростання, як особистості, як члена суспільства.

Управління освіти

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Чернігові готуються до ...
Наступна новина: На Рівненщині виховання ...

КОМЕНТАРІ