Олександра Небожук: "Влада безвідповідально ставиться до проблем вугільної галузі"

Олександра Небожук: "Влада безвідповідально ставиться до проблем вугільної галузі"

12.04.13 12:08 0 947
"Львівська обласна рада висловлює стурбованість відсутністю належного і принципового реагування керівництва держави щодо незадовільного рівня управління вугільною промисловістю, наслідком якого може стати закриття шахт або масове відчуження державного майна вугледобувних підприємств Львівсько-Волинського вугільного басейну. Накопичення вугілля на підприємствах галузі може призвести до техногенної катастрофи через самозапалення видобутого твердого палива". Про це заявила 11 квітня 2013 року у своєму виступі на сесії Львівської обласної ради депутат від ВО "Свобода" Олександра Небожук.

"Ми вважаємо безвідповідальною діяльність органів державної виконавчої щодо вирішення проблем сталого розвитку територій у Львівсько-Волинському вугільному басейні та використання вугілля в енергетичному секторі економіки, - зазначила депутат. - Затоварення видобутим вугіллям дестабілізує роботу ДП "Львіввугілля" та призводить до закриття банківських рахунків і соціальних конфліктів. Відчуження державного майна та державної частки корпоративних прав в інтересах перш за все, нових власників, без комплексного відображення та дотримання, окрім фінансової та виробничої частини, соціальних і екологічних приватизаційних вимог, викликає нові проблеми, на які державні органи виконавчої влади не здатні вплинути. Загрозлива ситуація складається на ПАТ "Львівська вугільна компанія", приватизаційні процеси щодо майна якої не привели до ефективної діяльності із збагачення та переробки місцевого вугілля".

За словами Олександри Небожук, останнє десятиріччя органи державної влади не дбають про організацію базових державних капіталовкладень в будівництво нових, конкурентноздатних вугільних шахт у вугленосному густонаселеному регіоні, а зосереджуються на закритті, концесії виробничих підрозділів та масовому відчуженні з державної власності цілісних майнових вугледобувних комплексів без реального врахування продуктивності їх роботи після приватизації.

"Окрім того, надалі не забезпечене стабільне державне фінансування заходів з подолання негативних тенденцій, які ведуть до порушення екологічної рівноваги у регіоні та руйнації населених пунктів, чим не дотримуються ст. 16 Конституції України та чинне законодавство, не реалізуються договірні умови, передбачені додатком № 2 Угоди щодо соціально-економічного розвитку Львівської області між Кабінетом міністрів України та Львівською обласною радою від 25.06.2009 року зі змінами. Уряд, в межах повноважень в частині державного управління у сфері охорони та раціонального використання землі, її надр, водних ресурсів, передбачених статтею 20 Закону України "Про Кабінет Міністрів України", не визначився щодо прийняття виважених рішень з питань перспективи Сокальсько-Червоноградського гірничо-промислового району, врегулювання гірничих відносин згідно з положеннями Кодексу України "Про надра", Гірничого закону України", - зазначила депутат.

"Зважаючи на важливість забезпечення сталого розвитку вугледобувних територій, необхідність захисту інтересів життєдіяльності населення, що проживає у сфері впливу шахт, реагуючи на вимоги шахтарів, просимо невідкладно розглянути на засіданні Кабінету Міністрів України проблеми функціонування вугільного виробничого комплексу Львівської області", - наголосила Олександра Небожук.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Лувр відновив роботу

КОМЕНТАРІ