У Житомирі вшанували пам\'ять загиблих в’язнів фашистських концтаборів

У Житомирі вшанували пам\'ять загиблих в’язнів фашистських концтаборів

12.04.13 16:38 0 1055
Згідно з рішенням ООН, 11 квітня світова громадськість щорічно відзначає Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. З цієї нагоди за участю керівництва області та міста, ветеранів, представників духовенства та громадських організацій, а також учнів загальноосвітньої школи № 26 м. Житомира біля пам’ятного знаку «В’язням фашистських концтаборів» у Житомирі відбулися пам’ятні заходи щодо вшанування загиблих.

Участь у мітингу-реквіємі брали голова обласної ради Йосип Запаловський, Житомирський міський голова Володимир Дебой і перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков.

Відкриваючи мітинг, Житомирський міський голова Володимир Дебой у своєму вступному слові навів сумні показники: «На території Європи у період ІІ світової війни діяло близько 14 тисяч „фабрик смерті“. Майже 11 мільйонів людей, у тому числі громадяни Радянського Союзу, було закатовано у концтаборах. Разом із ними були й наші земляки-житомиряни. Після війни на рідну землю повернулося всього 180 осіб. Так, із 1240 жителів міста Житомира та Житомирської області з концтабору „Майданек“ повернулося лише семеро в’язнів», при цьому закликавши присутніх, особливо молодь, берегти пам\'ять про загиблих предків.

« ми із сумом вшановуємо пам’ять безневинно загиблих у концтаборах наших земляків, котрі віддали своє життя за збереження миру та волі в Українській державі. Велика Вітчизняна війна з перших днів чорним крилом накрила житомирську землю, але наші земляки мужньо вистояли проти фашистської навали. Проте багато із них не повернулося з поля бою – 322 тисячі жителів міста Житомира та області загинули за роки війни. Незабаром виповнюється 70 років із дня звільнення Житомирщини та України загалом від німецько-фашистських загарбників, тому ми повинні шанувати пам\'ять про загиблих і берегти ще живих ветеранів, дякуючи їм за перемогу і за можливість жити під мирним небом», – наголосив голова обласної ради Йосип Запаловський. Разом із тим, очільник області зазначив, що обласна влада докладатиме всіх зусиль, аби життя ветеранів було гідним їхнього високого подвигу.

До участі у пам’ятному заході долучився також і єдиний в Україні з уцiлiлих арештантів «Майданека» – людина-легенда Франц Бржезицький. Саме він 2002-го року привіз урну з людським попелом, яку було урочисто перепоховано на місці пам’ятного знаку «Жертвам фашизму». «Відтоді виросло не одне покоління людей, які не знають страхіть війни. Але пам’ятати про це треба, щоб воно ніколи не повернулося», – зауважив Франц Карлович, звертаючись передусім до молоді.

Загиблих в’язнів концтаборів вшанувати хвилиною мовчання. Мітинг-реквієм закінчився покладанням квітів до підніжжя пам’ятного знаку і військовим салютом.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинська область: ...
Наступна новина: Секретар Священного Синоду ...

КОМЕНТАРІ