В Тернополі рекомендації населенню щодо правил безпечної поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів

В Тернополі рекомендації населенню щодо правил безпечної поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів

12.04.13 16:33 0 913
Кожного року на території України виявляють десятки тисяч вибухонебезпечних предметів, що залишились з часів минулих війн, збройних конфліктів та діяльності колишніх військових полігонів і частин. Боєприпаси, що не розірвались, знаходять у різних місцевостях у всіх регіонах країни – у лісах, на берегах річок, озер та ставків, приморських пляжах, на будівельних майданчиках, під час сільськогосподарських робіт тощо. Десятки людей щороку отримують поранення і каліцтва, гинуть від незнання правил безпеки при знаходженні вибухонебезпечних предметів, так і від необережності, при намаганнях власноруч розібрати чи знешкодити боєприпас, здати його на металобрухт.

У 2012 році на території області зареєстровано 122 випадки, під час яких виявлено 1215 ВНП часів минулих війн. Всі вони були знешкоджені фахівцями піротехнічної групи ДСНС області.

З початку 2013 року зареєстровано 6 випадків знаходження ВНП, під час яких виявлено 15 боєприпасів.

Так, 02.01.2013, в с. Пишківці, Бучацького району виявлено 1 авіабомбу ФАБ-100 часів Другої світової війни.

04.03.2013, в лісі біля с. Долина Теребовлянського району виявлено 1 артилерійський снаряд 76мм часів Другої світової війни.

04 березня до служби цивільного захисту Шумського району надійшли повідомлення про факти виявлення вибухонебезпечних предметів на території сільськогосподарських угідь Радошівкої та Онишківецької сільських рад. В селі Радошівка виявлено 4 артилерійських снаряди калібру 76 мм часів Другої світової війни, та в селі Онишківці – 1 артснаряд калібру 76 мм часів Другої світової війни.

08 квітня в селі Сороцьке Теребовлянського району на відкритій території одного із домогосподарств виявлено 2 ручних гранати часів Другої світової війни.

Місця знахідок було огороджено, та до приїзду піротехніків передано під охорону працівникам міліції.

Безпечно поводитись із вибуховими речовинами та знешкодити вибухонебезпечний об’єкт можуть лише спеціально підготовлені рятувальники - піротехніки Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Їх необхідно викликати за номером телефону 101 при знаходженні предмета, схожого на боєприпаси або його рештки.

Після детального обстеження фахівцями прилеглої до місця знахідки території, боєприпаси вилучають та знешкоджують.

Якщо ви знайшли предмет, який зовні нагадує боєприпас, не торкайтеся його. Ступінь небезпеки вибухонебезпечних речей можуть визначати тільки професійні піротехніки. Саме вони й приймають рішення про подальшу долю підозрілих предметів.

Місце, де виявлено небезпечну знахідку, варто обгородити та організувати його охорону, щоб ніхто не зміг на неї випадково наткнутися. Слід припинити будь-які сільськогосподарські чи інші роботи на цій ділянці. Про підозрілий предмет необхідно терміново повідомити підрозділ ДСНС, зателефонувавши за номером 101.

У нагоді також можуть стати й представники органів місцевого самоврядування, які мають відповідні інструкції з цивільного захисту населення в умовах виникнення надзвичайних ситуацій.

Шановні громадяни! У разі виявлення підозрілого предмету, огородіть його добре видимим орієнтиром та повідомте про знахідку до служби порятунку за номером «101», вказавши місце знаходження небезпечного предмета. Пам’ятайте: брати вибухонебезпечний предмет у руки, переносити його, кидати у вогонь, стукати чи бити по ньому, розбирати — смертельно небезпечно! Не залишайте без нагляду дітей, пояснюйте їм як треба поводитися у разі виявлення підозрілого предмету!

Пам’ятайте, дотримання цих правил допоможе зберегти здоров’я і життя!

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ