На Хмельниччині “Ми повинні змусити “горе-керівників”, які не виплачують людям зароблені гроші, звітувати перед громадою, віднайти усі можливості, щоб ліквідувати заборгованості”, - заявив Василь Ядуха

На Хмельниччині “Ми повинні змусити “горе-керівників”, які не виплачують людям зароблені гроші, звітувати перед громадою, віднайти усі можливості, щоб ліквідувати заборгованості”, - заявив Василь Ядуха

12.04.13 15:11 0 952
Питання недопущення росту боргів із заробітної плати, підняття рівня оплати праці та легалізація трудових відносин залишаються пріоритетними напрямки роботи обласної державної адміністрації. на спільному засіданні обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат та робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення голова адміністрації наголосив на тому, що пріоритетами роботи у цій галузі на 2013 рік є:

- недопущення зниження зарплатного мінімуму;

- впорядкування і заповнення ставок (особливо бюджетників);

- ліквідація неповної зайнятості працівників;

- легалізація бізнесу.

За результатами проведеної роботи у 2012 році виплачено 7,3 млн. грн. заборгованої заробітної плати. Повністю ліквідовано борги на 40 підприємствах-боржниках у сумі 3,9 млн. гривень. Область увійшла в число 9 областей, які виконали доручення Уряду про щомісячне погашення заборгованості не менше 5%, до боргу, що склався на 1 вересня 2012 року.

Також, за результатами роботи в минулому році збільшився розмір середньомісячної заробітної плати на 350 грн. (з 2075 грн. до 2425 гривень).

Разом з тим, ряд проблемних питань потребують втручання керівників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, насамперед правоохоронних органів.

“Віднайти і примусово привести до відповідальності керівників, які не виплачують зарплатню працюючим, уникають відповідальності – таке доручення правоохоронним органам. – наголосив очільник області. - “Горе-керівники” не сховаються від людського осуду та повинні відповідати. Ці питання напряму стосуються відповідальності влади на місцях. Не треба втручатись у бізнес, проте потребує втручання те, що турбує людей”

За моніторинговими даними станом на 1 квітня поточного року заборгованість із заробітної плати складає 15,5 млн. гривень.

У структурі боргу заборгованість:

- на 14 економічно активних підприємствах складає 4,4 млн. грн. або 28% від загального боргу по області;

- на 18 підприємствах-банкрутах – 9,5 млн. грн. або 62%;

- на 4 економічно неактивних підприємствах – 1,6 млн. грн. або 10 відсотків.

З початку року утворилась заборгованість із заробітної плати на: Дочірньому підприємстві Славутського монтажного управління "Теплоенергомонтаж" (м. Нетішин) у сумі 87 тис. грн. та станом на 1 квітня поточного року складає 209 тис. грн.; Учбово-виробничому підприємстві УТОГ (м. Кам'янець-Подільський) борг 89 тис. гривень.

У лютому поточного року, у порівнянні до лютого минулого року, заробітна плата одного штатного працівника по області зросла на 187 грн. або на 8% і становила 2463,0 грн. (по Україні - 3044 гривні). За січень-лютий 2013 року – 18 місце - 2397,4 гривень.

Зменшення заробітної плати у лютому місяці відбулося у 7 районах та 3 містах обласного значення, зокрема, у містах Кам’янець - Подільський – на 166 грн., Шепетівка – на 55,0 грн. та Славута – на 26 гривень.

За січень-лютий 2013 року в області створено 4,7 тис. нових робочих місць, що становить 19,5% до річного завдання. Разом з тим, ліквідовано 3,0 тис. робочих місць. Співвідношення створених робочих місць до ліквідованих складає 155,0 відсотків.

Найнижчий показник створення нових робочих місць по відношенню до ліквідованих спостерігається у Летичівському районі – 37%, Полонському – 55% та Старосинявському – 67 відсотка.

Ще одним нагальним питанням, що потребує втручання влади та ефективної роботи податківців є виведення підприємств із тіні. Разом з тим, хвилює обласну владу і питання збільшення позапланових перевірок підприємців різними контролюючими державними органами. З цього приводу голова адміністрації доручив налагодити роботу “гарячої телефонної лінії”, на яку будь-який мешканець області міг би повідомити “про факти здирництва, позапланових візитів до людей, які працюють легально та сплачують усі соціальні внески. Особливе занепокоєння голови адміністрації у цьому сенсі викликають аграрні підприємства, які є “донорами бюджету”.

“Щоденна кропітка робота влади на місцях по виконанню завдань Президента України, на благо людей, підвищення заробітної плати, соціальних стандартів життя людей – ось наше основне завдання”, - підсумував голова адміністрації Василь Ядуха.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Луцьку змагалися ...
Наступна новина: 11 квітня 2013 року у ...

КОМЕНТАРІ