На Тернопільщині облік громадських об’єднань

На Тернопільщині облік громадських об’єднань

13.04.13 09:02 0 1029
З 01.01.2013 р. набрав чинності Закон України від 22.03.2012 р. № 4572-VI «Про громадські об’єднання» (далі – Закон 4572), який спрямовано на спрощення процедур реєстрації громадських об’єднань, здешевлення таких процедур та послаблення контролю за їх діяльністю.

Новації щодо реєстрації та обліку громадських об’єднань, запроваджені цим Законом, полягають, зокрема, у тому, що учасниками громадського об'єднання можуть бути не лише фізичні, а й юридичні особи. Місцеві осередки позбавляються статусу юридичної особи, а громадське об'єднання зі статусом юридичної особи має право здійснювати відповідно до закону підприємницьку діяльність безпосередньо, якщо це передбачено його статутом.

Як і раніше, громадське об'єднання може здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу.

При цьому, громадське об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи, підлягає реєстрації в порядку, визначеному Законом України від 15.05.2003 р. № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб – підприємців», з урахуванням особливостей, установлених Законом 4572. Постановка на облік в органах ДПС або внесення змін до відомостей про таких платників податків здійснюється в загальному порядку на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Громадське об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність без статусу юридичної особи, повідомляє про своє утворення уповноважений орган з питань реєстрації. Такі громадські об'єднання не мають статусу юридичної особи та платника податків.

Варто зауважити, що на обліку в органах державної податкової служби у Тернопільській області перебуває 1295 громадських організацій.

Управління інформатизації

та обліку платників податків

Про це повідомив медіа-центр ДПС у Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Хмельницька область: ...
Наступна новина: На території Львівської ...

КОМЕНТАРІ