Неурядові організації Росії попросили Путіна пояснити слова про мільярд доларів для них із-за кордону

Неурядові організації Росії попросили Путіна пояснити слова про мільярд доларів для них із-за кордону

13.04.13 13:08 0 914
У Росії майже 60 неурядових організацій звернулися в четвер до президента Володимира Путіна з проханням повідомити, які з таких організацій отримали той майже мільярд доларів із-за кордону, про який твердив російський керівник. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Автори звернення нагадали, що сума в майже мільярд доларів, про яку говорив Путін, принаймні в десятки разів перевищує ті суми, які, за їхніми даними, насправді отримують із закордонних джерел неурядові організації в Росії.

Минулого тижня Путін в інтерв’ю німецькому телеканалові напередодні візиту до Німеччини заявляв, що в Росії отримують іноземне фінансування понад 650 неурядових організацій і що лише за чотири місяці вони отримали понад 28 мільярдів рублів (близько 7 мільярдів 400 мільйонів гривень, або понад 900 мільйонів доларів США).

Останнім часом у Росії тривають масові перевірки неурядових («некомерційних») організацій із метою виявити порушення ними ухваленого минулого року «закону про іноземних агентів».

За цими змінами до законів про громадські об’єднання і про некомерційні організації, неурядові організації, що отримують фінансування з-за кордону і беруть участь у політичній діяльності в Росії, визнаються іноземними агентами. Такі організації зобов’язані подати заяву про їхню реєстрацію у спеціальному реєстрі іноземних агентів, а відтак подавати додаткові звіти частіше й детальніше, ніж інші організації. Вони також зобов’язані зазначати на всіх своїх матеріалах, що їх виготовив іноземний агент. Під політичну діяльність за цим законом потрапляє й діяльність організацій правозахисного спрямування.

Ці зміни викликали широку критику в Росії і у світі. Низка провідних російських неурядових організацій уже заявляла, що бойкотуватиме новий закон.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ