В Україні утримається тепла весняна погода

В Україні утримається тепла весняна погода

14.04.13 14:38 0 1069
На території України до кінця наступного тижня буде утримуватися тепла весняна погода – наголосив директор Гідрометцентру Микола Кульбіда під час брифінгу 12 квітня.

«Зараз на більшості річок Полісся відбувається повільне стійке зростання водних рівнів. Кожного дня тут досягаються нові небезпечні відмітки. Є й оптимістичне зрушення: у верхніх ділянках річок Тетерів, Случ, Уж, Горинь, Стир рівні пішли на спад. Водночас у Луцьку на р. Стир шар води збільшився на 20 см, у результаті чого почалося підтоплення низьких ділянок, розташованих найближче до водойми. Небезпечна відмітка залишається на р. Стохід у Любешівському районі Львівської області. А на р. Західний Буг на всій довжині вже пройшли максимальні рівні. Такими ж високими показниками відзначається район м. Червоноград та с. Межиріччя Сокальського району. Зменшення водних шарів тут очікується через 5-6 днів», – так підсумував зміни за минулу добу директор Гідрометцентру.

Наразі суттєве зростання рівнів води спостерігається на верхніх ділянках Десни, Дніпра, лівих притоках Прип’яті, що течуть з білоруської сторони, що пов’язано з підвищенням температури повітря. А відтак, на верхніх ділянках цих річок прогнозується щоденне зростання води на 20-40 см.

Протягом 12-14 квітня, внаслідок продовження росту і стояння води на високих відмітках, очікується затоплення господарських споруд і присадибних ділянок в окремих населених пунктах Підволочиського району Тернопільської області, Волочиського району Хмельницької, Сокальського Львівської, Зарічинського, Сарненського, Рокитнянського Рівненської областей, Ратнинського, Старовижівського, Любешівського, Манежівського, Ковельського районів та в самому м. Луцьку Волинської області, Іванківського Київської та Ріпкинського Чернігівської областей. Ця ситуація зумовлена зростанням рівнів води на Дніпрі.

«Протягом 13-14 квітня над Карпатським регіоном пройдуть сильні дощі – зміниться і ситуація на тутешніх річках», – наголосив Микола Кульбіда. Зараз картина доволі спокійна, але зростання води відновиться вже з кінця дня 12-го квітня. На Прикарпатті у басейні р. Прут Чернівецької області – до 1 м без негативних наслідків; на гірських притоках Дністра – від 0,5 до 1,5 м, а на нижніх, лівих, притоках – до 1 м (буде спостерігатися подальше затоплення заплавних територій і можливе досягнення початкових відміток затоплення окремих господарських об’єктів та сільгоспугідь).

На притоках і на верхній Тисі на Закарпатті максимальні рівні становитимуть 1-1,5 м, у середній ділянці – до 2 м. У нижніх течіях р. Боржави – до 1,5 м з виходом води на заплаву і підтопленням автошляху Саварк–Великі Кавярки. На р. Латориця очікується зростання до 0,8 м.

«На ситуація у Києві залишається незмінною, – наголосив Микола Іванович. – Спостерігається коливання рівнів води у річках у межах 530-550 см. А максимальних показників очікуємо у травні зі збільшенням до 740 см».

Погодні умови – нормальні, весняні. На кінець поточного – протягом наступного тижня в Україні буде зберігатися більш-менш суха тепла погода. Дощі, які очікуються 13 квітня у західних областях, 14 – у північних, центральних та східних областях, будуть невеликими та помірними, крім Карпатського регіону, де пройдуть значно сильніші опади. А з 15 квітня вони припиняються.

За матеріалами прес-служби

Державної служби

з надзвичайних ситуацій
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Закарпатська область: ...
Наступна новина: На Івано-Франківщині ...

КОМЕНТАРІ