На Житомирщині реформування системи екстреної медичної допомоги має на меті скорочення часу доїзду „швидкої” до пацієнта

На Житомирщині реформування системи екстреної медичної допомоги має на меті скорочення часу доїзду „швидкої” до пацієнта

14.04.13 10:55 0 1147
Про ініційоване Президентом України реформування служби швидкої медичної допомоги на Житомирщині як одну з найважливіших ланок реформи медичного обслуговування населення йшла мова на брифінгу за участю директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександра Торбаса, головного лікаря Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолія Сови, завідуючої кардіодиспансерним відділенням обласного медичного консультативно-діагностичного центру, обласного позаштатного кардіолога Олени Ільчишиної, головного лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги Новоград-Волинського району Валерія Папенчука.

Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, що працює на теренах області з січня 2013 року, об’єднав всі існуючі підрозділи швидкої медичної допомоги, медицини катастроф і санітарної авіації в одну структуру обласного підпорядкування. На створено 4 територіальних округи з центрами в містах Житомирі, Коростені, Бердичеві, Новограді-Волинському. В структуру кожного центру входять апарат управління, підстанції, відділення медицини катастроф та центральна диспетчерська. Підстанції – це структурні підрозділи, які створені для медикаментозного, матеріально-технічного, кадрового та аналітичного забезпечення підпорядкованих пунктів постійного та тимчасового базування.

Житомирській підстанції підпорядковуються Коростишівський, Радомишльський, Житомирський, Черняхівський, Червоноармійський, Брусилівський районні центри, 2 пункти постійного базування у м. Житомирі і смт Володарськ-Волинському, 2 пункти тимчасового базування в Іршанську та Новій Боровій.

Бердичівська підстанція обслуговує населення Бердичівського, Любарського, Чуднівського, Ружинського, Андрушівського (з пунктом тимчасового базування в Червоному) та Попільнянського (з пунктом тимчасового базування в с. Корнин) районів.

Новоград-Волинська підстанція обслуговує Баранівський, Ємільчинський, Романівський (з пунктом тимчасового базування у Мирополі), Новоград-Волинський (з пунктами тимчасового базування у Городниці, Яруні та Добвиші) райони.

Коростенська підстанція: Коростенський, Малинський, Народицький, Лугинський, Олевський (пункт тимчасового базувння у Білокоровичах) і Овруцький (пункт тимчасового базування у Словечному) райони. У 2013 році передбачено створення ще 5 пунктів тимчасового базування бригад екстреної медичної допомоги.

Як наголосив Олександр Торбас, основне завдання реформування системи екстреної допомоги в області на – створення єдиної диспетчерської служби. Центральна диспетчерська проводитиме прийом, аналіз та переадресацію викликів на підстанції області та контроль пересування і вчасний приїзд бригад екстреної медичної допомоги. Запровадження диспетчерської служби дасть можливість скоротити час доїзду „швидкої” до пацієнта, заощадити витрати на паливно-мастильні матеріали.

Реформування системи екстреної медичної допомоги не передбачає скорочення персоналу та кількості виїзних бригад. З метою виконання нормативу доїзду до хворого (10 хвилин – для міста, 20 хвилин – для сільської місцевості) 140 автомобілів обладнані GPS-навігацією.

Станом на 10.04.2013 року Центр екстреної медичної допомоги на 100% забезпечений медикаментами і паливно-мастильними матеріалами. Кадрове забезпечення лікарями складає 71,1%, фельдшерами – 98,4%.

Найбільш болючим питанням є стан наявного автомобільного парку. На даний час Центру передано 147 автомобілів, 70% яких вичерпали свій ресурс. Великі надії покладаються на державну закупівлю нових автомобілів класу В та С. З обласного бюджету виділено 3,85 млн. грн. на придбання автотранспорту.

Олександр Торбас пояснив, що санітарні автомобілі класу А служать суто для перевезення хворих, авто класу В, які складають переважну кількість наявних машин, мають найнеобхідніше обладнання. Придбання хоча б двох реанімобілів - автомобілів класу С (одного – для дорослих, одного – для дітей) зняло б проблему нетранспортабельності – навіть найважчий хворий може бути доставлений до третинного рівня надання медичної допомоги (обласної клінічної лікарні).

14 березня 2013 року комунальна установа „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Житомирської обласної ради одна з перших в Україні ліцензована на право діяльності.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Житомирі відбулося ...
Наступна новина: Інформація щодо безпечного ...

КОМЕНТАРІ