На Львівщині за добу внаслідок отруєння чадним газом 3 особи загинуло, ще 3 перебувають у лікувальних закладах

На Львівщині за добу внаслідок отруєння чадним газом 3 особи загинуло, ще 3 перебувають у лікувальних закладах

15.04.13 10:18 0 969
13 квітня о 12:20 в с. Старе Село Пустомитівського району в приватному цегляному одноповерховому житловому будинку виявлено тіла трьох загиблих осіб, з них 1 дитина 2011 року народження. Попередня причина загибелі – отруєння чадним газом внаслідок тріщини кахельної пічки.

Того ж дня о 7:30 у м. Львові по вул. Хотинській, 3 в квартирі отруївся чадним газом (попередньо) Михайло М., 1961 року народження, якого в середньому ступені важкості госпіталізовано в Львівську обласну клінічну лікарню. Причина та обставини встановлюються.

О 1:10 14 квітня в приймальне відділення Дрогобицької центральної міської лікарні з попереднім діагнозом «отруєння» поступили дві жінки 1950 та 1921 років народження. Обставини та причини отруєння встановлюються.

Чадний газ

Спеціалісти дають таке визначення цьому небезпечному газу: чадний газ (окис вуглецю) – безколірний газ практично без запаху. Головна його небезпека полягає у тому, що чадний газ через легені швидко проникає в клітини крові, замінює собою кисень, що міститься в еритроцитах. Внаслідок цього в організмі виникає кисневе голодування – гіпоксія. Відчути присутність чадного газу у помешканні можливо лише увійшовши до нього зі свіжого повітря.

Основними симптомами та ознаками отруєння є головний біль, нудота та задуха. Спостерігається потьмарення свідомості, м’язова слабкість. З візуальних ознак – почервоніння шкіри обличчя та рук.

При виявленні ознак отруєння чадним газом необхідно негайно викликати швидку медичну допомогу та негайно вийти (або винести потерпілого) на свіже повітря. При необхідності надання невідкладної допомоги до прибуття лікарів необхідно дотримуватися принципів надання допомоги при інгаляційних отруєннях, а при зупинці дихання та кровообігу – серцево-легеневої реанімації.

З метою ж попередження таких випадків необхідно перевірити системи опалення перед початком експлуатації. Окрему увагу необхідно звернути на справність систем виведення продуктів горіння – коминів. Наявність в них тяги перевіряється за допомогою запаленого сірника. Утримуйте газові прилади у чистоті та справному стані. Систематично перевіряйте тягу в димоході перед вмиканням і під час роботи газового приладу та не включайте його за її відсутності. І ні в якому разі не слід залишати включені прилади опалення без нагляду та під час сну. А тим паче – наодинці з дітьми.

Відкривайте кватирку впродовж усього часу роботи газових приладів. Не закривайте решітку вентиляційного каналу! При виявленні несправності газового приладу вимикайте газ і негайно викликайте працівників аварійної газової служби.

Категорично забороняється самовільно встановлювати й переносити газові прилади, підключати їх за допомогою гнучких шлангів та усувати будь-які несправності. При купівлі газових приладів не спокушайтесь на низьку ціну цього устаткування на ринках та базарах, адже Вам можуть продати несертифікований прилад, який не відповідає вимогам безпеки! Придбання газових приладів краще здійснювати у спеціалізованих крамницях. При виборі приладу вимагайте у продавців ознайомити Вас із документами, що підтверджують відповідність цього приладу вимогам безпеки та дозволять їх продаж на території України. Встановлення ж газових приладів повинно здійснюватись лише кваліфікованими спеціалістами після детального обстеження димових та вентиляційних каналів.

Павло Василенко,

начальник прес-центру ГУ ДСНС України у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ЧС-2014. Нідерланди ...
Наступна новина: КНДР попередила про ...

КОМЕНТАРІ