У Чернівцях оприлюднили типові порушення у підприємців-єдинників, що фіксують податківці

У Чернівцях оприлюднили типові порушення у підприємців-єдинників, що фіксують податківці

15.04.13 15:46 0 1546
У рейтингу найтиповіших помилок перше місце посідає несвоєчасна сплата єдиного податку. За свідченнями самих підприємців, причиною цього порушення, як правило, слугує їхня зайнятість, ментальність - звичка залишати все на останній день сплати на перший робочий день після вихідного, якщо граничний термін припадає на вихідний. Також необхідно зазначити, що багато підприємців не враховують банківського розрахункового дня, при якому сплату податку у вечірній час зараховується на рахунки казначейства наступного дня.

Вартість цієї помилки для підприємців установлює п.122.1 Податкового кодексу України - 50% ставки єдиного податку. Набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення деяких податкових норм» від 24.05.2012 року №4834-VI не дає імунітету на санкції за несвоєчасну сплату єдиного податку за фіксованою ставкою.

Друга за частотою повторення помилка підприємців - переконання, що у разі відсутності результатів діяльності (відсутність доходів і витрат) вони можуть не надавати податкової звітності (наприклад: Податкові декларації та Розрахунки). Сьогодні в податковому законодавстві не існує норми, що дозволяє ігнорувати податкову звітність.

Норми спрощеної системи оподаткування не передбачають звільнення підприємця від надання щоквартальної декларації (3 і 5 груп) і річної декларації для 1 і 2 групи при відсутності протягом звітного періоду доходів та/або госпдільності як такої (п.п.296.2, 296.3 ПКУ). Крім того, для платників єдиного податку 1 і 2 груп зберігається обов'язок сплачувати фіксовану ставку податку незалежно від наявності результатів діяльності (виручки).

І якщо перелічені порушення встановлюються ще на етапі адміністрування, то таке порушення, як недотримання порядку збереження первинних документів, виявляється на етапі документальної перевірки. Це порушення вже третє в нашому списку та загрожує підприємцеві значними штрафними санкціями.

Четверте за частотою порушення - несвоєчасне відображення в Книгах обліку готівки, одержаної за продані товари (послуги). Нагадаємо, п.2.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні від 15.121.04 р. №637 зобов'язує всю готівку за продані товари (послуги) у день її надходження оприбуткувати. У фізосіб-підприємців під оприбуткуванням готівки розуміють запис про отримані доходи у Книгах обліку доходів або Книгах обліку доходів і витрат, що їм потрібно вести відповідно до законодавства (п.1.2 Положення про касові операції). За несвоєчасне або неповне оприбуткування готівки в п.1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм щодо регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. №436/95 передбачено штрафну санкцію в п'ятикратному розмірі суми готівки, яку вчасно не оприбутковано.

П'яте типове порушення в роботі приватного підприємця - недотримання умов застосування податкової соціальної пільги при розрахунку заробітної плати найманих працівників. Підприємцям слід пам'ятати, що застосування пільги можливо тільки за наявності відповідної заяви працівника на застосування податкової соціальної пільги (пп. 169.2.2 Податкового кодексу).

Шосте місце в рейтингу посідає правильність заповнення податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, і сум утриманого з них податку - 1ДФ. Як правило, підприємці ігнорують обов'язок відображення у цьому звіті сум, виплачених контрагентам-підприємцям. Нагадаємо, що такі доходи відображають у звіті з ознакою доходу «157», а невиконання зазначеної вимоги може призвести до застосування штрафних санкцій у сумі 510 грн. згідно з п.119.2 ПКУ.

Відділ взаємодії із засобами масової інформації

та громадськістю ДПІ у м. Чернівцях
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Трускавці зловили ...
Наступна новина: На Запоріжжі міліція ...

КОМЕНТАРІ