Ірина Гармасій: "Військові злочини 1939 року має бути розслідувано й засуджено"

Ірина Гармасій: "Військові злочини 1939 року має бути розслідувано й засуджено"

16.04.13 16:38 0 845
14 квітня 2013 року Закарпатська обласна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" разом із представниками Львівської "Свободи" та Львівської облради на Верецькому перевалі вшанували карпатських січовиків, яких розстріляли польські та угорські війська 18 березня 1939 року. У заході також взяв участь народний депутат-свободівець Андрій Тягнибок.

За душі загиблих оборонців Карпатської України на Верецькому перевалі поблизу села Климець Сколівського району відправили панахиду. Також відбулося покладання вінків до Меморіального комплексу та на могили безіменних вояків. У своє виступі перед громадою Львівщини і Закарпаття народний депутат України свободівець Андрій Тягнибок наголосив: "Ми маємо високо підняти прапор національної пам'яті. Подолання байдужості до сторінок власної історії має врешті-решт стати пріоритетом у побудові української держави. Героїчна смерть січовиків – наша перемога . На їхній героїчній боротьбі маємо виховувати майбутні покоління".

Як розповіла під час заходу заступник голови Закарпатської обласної організації ВО "Свобода" із питань національної пам'яті Ірина Гармасій, закарпатські свободівці з 2007 року ініціюють щорічне проведення акцій на Верецькому перевалі. З кожним роком все більше людей зголошуються до участі в заходах. Свободівка також зазначила, що важливим є питання щодо створення у Верховній Раді України комісії з розслідування військових злочинів періоду Карпатської України 1939 року на міжнародному рівні.

"Верецький перевал, як і Красне Поле на Закарпатті, – символ пам'яті про полеглих у боротьбі за волю України січовиків. Карпатська Україна – це продовження нездійсненних, але щирих прагнень українців здобути незалежну державу за майже чотири століття. Однак ми повинні також пам'ятати, що Верецький перевал – це символ військових злочинів проти активних борців за волю Карпатської України, страшних і нечуваних політичних переслідувань і катувань українців угорськими гонведами всупереч міжнародним нормам, які діяли у ХХ столітті. І ці злочини має бути засуджено", – зазначила Ірина Гармасій.

На заході також прозвучав уривок із твору "Вічник" закарпатського автора Мирослава Дочинця у виконнані депутата Львівської обласної ради Остапа Стахіва. У цій книзі на основі свідчень очевидця, автор описує звірства і незламність духу карпатських січовиків. Насамкінець дитячий колектив Сколівщини виступив із творчою програмою, а громада виконала церковний гімн "Боже Великий, Єдиний!".

Довідка: Щорічно вшанування пам'яті розстріляних карпатських січовиків на Верецькому перевалі відбувається в березні у рамках відзначення річниці Карпатської України, проте цього року через складні погодні умови з ініціативи Львівської обласної ради та місцевої влади Сколівщини пам'ятне громадське віче було перенесено на 14 квітня.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ