У Львові Василь Овсієнко прочитав публічну лекцію про Василя Стуса

У Львові Василь Овсієнко прочитав публічну лекцію про Василя Стуса

16.04.13 09:06 0 949
У Львівському національному університеті імені Івана Франка учасник Українського руху опору другої половини ХХ ст. Василь Овсієнко прочитав відкриту лекцію про свого співкамерника Василя Стуса, якому цього року виповнилось би 75 років. Модератором заходу був координатор проекту "Історичні діалоги", депутат Миколаївської районної ради від ВО "Свобода"Михайло Галущак.

Із вступним словом до присутніх звернувся заступник декана філологічного факультету Василь Будний, який наголосив, що питання про цінності, які порушували учасники Українського руху опору другої половини ХХ ст., продовжують залишатись для нас актуальними. "Тоді, так як і тепер йдеться про захист людської гідності, свободу особистості та нації", – зазначив Василь Будний.

Запропонована студентам лекція називалась "Василь Стус. Поет і громадянин2. Саме таку назву Василь Овсієнко пояснював тим, що Василь Стус, окрім своєї літературної діяльності, був насамперед активним громадянином. "Якщо про нас коли-небудь і згадають, то як про таких людей, які зуміли залишитись собою в той жорстокий час. А про декого десь там маленькими буквами напишуть, що він ще й вірші писав", – саме цими словами Василь Стус свого часу пояснював свою позицію.

Василь Овсієнко без вагань прирівнює постать Василя Стус в українській історії до постаті Тараса Шевченка. "Як у ХІХ ст. голосом української нації був Шевченко, так у другій половині ХХ ст. був Василь Стус", – зазначив Василь Овсієнко.

У лекції Василь Стус постає перед нами, як незламна людина, як свідомий громадянин, як справжній провідник нації: "Але голови гнути я не збирався, бодай що б там не було. За мною стояла Україна, мій пригноблений народ, за честь котрого я мушу обставати до загину". Як той, "кому багато дається і з кого багато спитається".

Василь Овсієнко також поділився спогадами про перепоховання Василя Стуса, Олекси Тихого та Юрія Литвина 19 листопада 1989 р. Це була перший такий велелюдний захід у Києві під завісу історії Радянського Союзу. Знову ж таки напрошуються аналогії із перепохованням Тараса Шевченка 22 травня 1861 р., якого проводила в останню путь вся Україна.

"Це було диво Господнє", – згадує Василь Овсієнко. Переповідаючи тогочасні слова Євгена Сверстюка, зазначає, що "лише одного тоді дива не було: щоб всі ті біси, котрі сиділи на Володимирській 33 (в КГБ), не повискакували звідти, не вселись у стадо свиней і не побігли топитись у Дніпро. А все інше відбулось".

Бурю оплесків зривало декламування віршів Василя Стуса, які Василь Овсієнко цитував при кожній нагоді. У завершальному слові до присутніх звернувся завідувач кафедри української літератури Тарас Салига, який сказав, що "це була лекція, яка перевищує десятки семінарів про Стуса".

Василь Овсієнко відзначив неймовірну енергетику, яка була у цей час в аудиторії. "Вивчайте вірші Василя Стуса", – закликав усіх Василь Овсієнко.

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: План виконання ...
Наступна новина: Молитовна Хресна дорога у ...

КОМЕНТАРІ