На Рівненщині нагляд за додержанням і застосуванням законів - невід’ємна частина діяльності органів прокуратури

На Рівненщині нагляд за додержанням і застосуванням законів - невід’ємна частина діяльності органів прокуратури

16.04.13 09:33 0 906
Метою розгорнутих реформ у сфері діяльності правоохоронних органів є впровадження в їх роботу світових демократичних стандартів. Якщо повноваження у кримінальному судочинстві нині врегульовані новим КПК, то питання щодо нагляду за дотриманням і застосуванням законів правозахисної діяльності залишається відкритим.

Вважаю, що за прокуратурою необхідно зберегти право використовувати позасудову процедуру захисту конституційних прав громадян у випадках порушення закону. Існування функції нагляду за додержанням і застосуванням законів є цілком обґрунтованим і виправданим. Адже чи доцільно буде позбавити прокуратуру наглядової функції при наявності в регіоні, країні проблем у сфері виплати заробітної плати, махінацій із землею, бюджетними коштами? Та й хто, зрештою, захищатиме права дітей, інвалідів?

Про те, що питання ці не риторичні, свідчать такі цифри.

Уже в цьому році за результатами здійснення прокурорського нагляду за дотриманням і застосуванням законів розпочато 68 кримінальних проваджень, розглянуто із вжиттям заходів 737 подань, скасовано 28 незаконних актів, притягнуто до відповідальності 649 посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування. Відшкодовано 8,7 мільйона гривень, у тому числі більше 2 мільйонів гривень до бюджету. Поновлено права 1686 громадян, яким повернуто майже 1,2 мільйона гривень заборгованої заробітної плати, до Пенсійного фонду України відшкодовано понад 800 тисяч гривень заборгованості по внесках. За результатами перевірок додержання екологічного законодавства зареєстровано кримінальні провадження за 2 фактами порушення законодавства про надра, якими державі завдано збитки на суму більше 2 млн.грн. За позовами прокуратури Рівненщини відшкодовано 10,6 млн.грн., з них до бюджету – 3,3 млн.грн.

Наведу яскравий приклад. Постановою Окружного адміністративного суду м.Києва від 19.07.2012 задоволено позов заступника прокурора Рівненської області в інтересах держави в особі Державної інспекції з контролю за цінами в Рівненській області та стягнуто з ДП "Документ" адміністративно-господарську санкцію в сумі 2,5 млн. грн. до державного бюджету. Підставою для прокурорського реагування стали порушення службовими особами Рівненської філії ДП "Документ" державної дисципліни при встановленні, формуванні та застосуванні тарифів на платні послуги: упродовж червня 2008 по травень 2009 року філією незаконно стягнуто з мешканців Рівненщини кошти в сумі 840 тисяч гривень за виготовлення паспортів громадянина України для виїзду за кордон.

Завдяки принциповій позиції прокурорів протягом минулого та за три місяці нинішнього року захищено права понад 4,3 тисячі дітей. На їх користь відшкодовано майже 4,6 мільйона гривень соціальних виплат.

Останнім часом зусилля прокурорів Рівненщини зосереджені на проблемах дотримання прав і свобод громадян у сферах малого і середнього підприємництва. Прокурорами встановлено низку фактів тиску на бізнес з боку контролюючих і правоохоронних органів. У цьому році на телефон «гарячої» телефонної лінії прокуратури області надійшло 26 таких повідомлень. Десять фактів необґрунтованого проведення правоохоронними, контролюючими органами перевірок та пред’явлення незаконних вимог знайшли своє підтвердження.

Вжито низку організаційно-практичних заходів щодо посилення захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних правовідносин. За прокурорського втручання торік та з початку нинішнього року повернуто понад 432 гектари земель, попереджено незаконне відчуження ще 423 гектарів. На користь громадян і держави відшкодовано майже 2,8 мільйона гривень.

В умовах адміністративної реформи набуває особливої актуальності діяльність прокурорів, спрямована на забезпечення законності під час застосування заходів впливу за адміністративні правопорушення, захист прав та законних інтересів учасників адміністративного процесу. На території області складати протоколи та розглядати справи про адміністративні правопорушення мають право понад 40 органів державного контролю, фондів соціальної спрямованості, а також правоохоронні органи, адміністративні комісії та суди. Тому цілком виправданим та життєво необхідним є здійснення нагляду за додержанням і застосуванням ними законів про адміністративні правопорушення. У минулому і нинішньому роках прокуратура області опротестувала 612 незаконних постанов цих органів, внесла 360 подань, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 556 посадових осіб, з яких 350 – це посадові особи органів контролю.

І таких прикладів, коли прокуратура відстоює інтереси держави та її громадян, причому у різних сферах, можна наводити ще багато. Тож попри те, що Положенням ст. 2 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права всіляко заохочується створення в державі альтернативних органів захисту прав і свобод людини й громадянина, а громадянам надається можливість на свій розсуд обирати відповідний орган, здатний забезпечити їх реалізацію, на мою думку, альтернативи органам прокуратури у питанні нагляду за дотриманням і застосуванням законів поки що немає. Тим паче, що обсяги такої роботи, яку виконують органи прокуратури, надзвичайно великі. Їх, як свідчить досвід, не в змозі охопити система судів, а органи державного відомчого контролю неспроможні забезпечити у повному обсязі та в стислі строки захист прав громадян. Відтак функція нагляду прокуратурою за дотриманням і застосуванням законів, вважаю, - єдиний ефективний засіб захисту від неправомірних посягань на права і свободи людини та інтереси держави.

Прокурор Рівненської області

державний радник юстиції 2 класу

Василь Присяжнюк
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ