Науковці позитивно оцінили реформування податкової системи України

Науковці позитивно оцінили реформування податкової системи України

16.04.13 16:10 0 831
Європейський досвід гармонізації процесів оподаткування в умовах глобалізаційних процесів та його імплементація в українських реаліях стали центральною темою третьої міжнародної науково-практичної конференції, що відбулась у Кам’янець-Подільській філії національного університету ДПС України за підтримки Державної податкової служби у Хмельницькій області.

Аби обговорити сучасні світові тренди у наповненні бюджетів до перлини Поділля – старовинного Кам’янця, який є піонером відкриття податкових сервісних центрів для бізнесу Хмельниччини, завітали представники провідних економічних шкіл держави та науковці з країн Європейського союзу.

За словами доктора юридичних наук, адвоката Європейського суду із захисту прав людини Давіда Аддае-Шнайдер-Менза наразі досвід оподаткування, як в старому так і новому світі, свідчить, що перед фінансовими й податковими органами усіх без виключення держав стоять багато в чому схожі проблеми. Передусім – це боротьба з нелегальною «економією» коштів на сплаті податків та виведенням капталів з національних економік у «офшори».

«Здебільшого цим «грішать» представники великого бізнесу та транснаціональні корпорації. Проте відсоток таких «непрозорих» платників на часі у Німеччині є незначним. Абсолютна більшість громадян сумлінно виконує свої зобов’язання перед бюджетом, адже федеральним урядом сформована чітка й зрозуміла система сплати податків з однаковими для всіх «правилами». Завдяки нещодавнім змінам у податковому законодавстві Україна також здійснила значний прогрес у спрощенні адміністративних процедур. Це визнала й міжнародна спільнота, переглянувши позицію України у рейтингах Світового банку», – відзначив гість з Німеччини.

Схвальну оцінку експерти дали й запровадженню податку на житлову нерухомість у державі, адже це реальний крок для зміцнення бюджетів місцевих громад, а відтак, власне, й економічної незалежності регіонів. До прикладу, в США й Канаді саме аналогічний збір забезпечує третину доходів місцевих бюджетів. І, хоч у справлянні цього податку наявні «хвороби росту», в цілому – це актуальний та економічно обґрунтований хід, що має на меті уніфікацію податкових систем Європейського союзу та України.

Про це повідомив медіа-центр ДПС у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Тернопільські ...

КОМЕНТАРІ