На Рівненщині незабаром громадяни - власники нерухомого майна почнуть отримувати квитанції на сплату податку

На Рівненщині незабаром громадяни - власники нерухомого майна почнуть отримувати квитанції на сплату податку

17.04.13 19:06 0 938
У повідомленні, крім нарахованої суми податку, будуть вказані платіжні реквізити, на які потрібно буде перерахувати кошти. Для цього громадяни мають змогу скористатися послугами банківських установ або поштових відділень, мешканці сільської місцевості можуть сплачувати податок через каси сільських рад.

У разі незгоди платника із нарахованою сумою податку або при виникненні певних непорозумінь йому слід звернутися до податкових інспекцій та провести звірку даних. Для цього у платників є два місяці з дня отримання такого повідомлення.

Крім того, платники можуть звернутися до фахівців податкової служби і для визначення житла, на яке застосовуватиметься пільга. Відповідно до законодавства, квартири та житлові будинки, площа яких не перевищує120 м.кв. та250 м.кв. відповідно, не оподатковуються. Податок сплачується лише за ті метри, які перевищують зазначені квадрати. Однак така пільга застосовується тільки до одного з об’єктів житлової нерухомості. Тому власники кількох квартир або будинків можуть звернутися до податкових інспекцій для нарахування пільги на той об’єкт, який вважають за доцільне.

За новостворені (нововведені) об’єкти житлової нерухомості фізична особа буде сплачувати податок, починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Якщо право власності протягом календарного року переходить від одного власника до іншого, то попередній власник сплачує податок на нерухоме майно за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування. Новий же власник сплачує податок починаючи з місяця, в якому виникло право власності.

Тобто, якщо особа продасть квартиру, наприклад, 23 червня 2012 року, то попередній власник повинен буде платити податок на нерухомість за січень-травень 2013 року, а новий вже за червень-грудень 2013 року.

У разі необхідності малобезпечені громадяни можуть сплачувати податок частинами. Для нарахування розстрочки їм потрібно звернутися до податкових органів.

Податок на нерухомість сплачується авансовим внеском за весь рік. Однак, платники, які протягом року, продали своє майно, мають право на повернення зайво сплачених коштів. Їм потрібно подати відповідну заяву, в якій вказати спосіб перерахування коштів: поточний банківський рахунок, на погашення грошового зобов’язання за іншими платежами або повернення готівкою за чеком.

Про це повідомив медіа-центр ДПС у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Іванофранківці вітають ...
Наступна новина: На Волині обласний Центр ...

КОМЕНТАРІ