Звернення Луцького міського голови з нагоди Всесвітнього дня охорони праці

Звернення Луцького міського голови з нагоди Всесвітнього дня охорони праці

18.04.13 15:10 0 799
28 квітня – Всесвітній день охорони праці.

Девіз 2013 року – «Запобігання професійним захворюванням»

ШАНОВНІ ЛУЧАНИ, РОБОТОДАВЦІ, ПРАЦІВНИКИ ПІДПРИЄМСТВ,УСТАНОВ ТА ОРГАНІЗАЦІЙ МІСТА

З метою попередження промислових аварій та виробничого травматизму понад 100 країн світу щороку 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці. Згідно з Указом Президента України від 18.08.2006 №685/2006 "Про День охорони праці" 28 квітня визначено загальнонаціональним Днем охорони праці, який проводиться на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності та галузей економічної діяльності України.

Міжнародна організація праці (МОП) рекомендувала такий девіз у 2013 році у зв'язку з тим, що понад 260 млн випадків профзахворювань щорічно реєструють у світі, від 5 до 8 тис – в Україні. Економічні втрати внаслідок професійних захворювань складають близько 4 % національного валового продукту. Щороку на виробництвах нашої держави травмується близько 20 тисяч осіб, з них майже кожен двадцятий — зі смертельним наслідком. В Луцьку близько 60 чоловік, з смертельними наслідками – 4.

Відповідно до ст. 43 Конституції України кожен має право на належні, безпечні та здорові умови праці. Тому кожен роботодавець та працівник повинен змінити ставлення до проблем охорони праці та усвідомити, що в цивілізованому суспільстві найголовніша цінність - людина, її життя та здоров’я.

Роботодавці повинні усвідомлювати, що профілактика профзахворювань набагато ефективніша та менш затратна, ніж лікування та реабілітація потерпілих, а їх бізнес матиме успіх і вони самі зможуть без остраху дивитися у майбутнє лише за умови забезпечення на робочих місцях здорових та безпечних умов праці, а отже, і збереження життя і здоров’я працівника. Тому на важливо акцкентувати увагу на заходах з профілактики профзахворювань та виробничого травматизму - шляхом забезпечення дотримання вимог законодавства з охорони праці, нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, створення на кожному робочому місті безпечних і нешкідливих умов праці, підвищення попереднього рівня охорони праці; безпечного утримання приміщень, обладнання, устаткування, територій підприємств.

У рамках тижня відкритих дверей будуть проведені консультаці для керівників і посадових осіб підприємств міста з впровадження ефективно діючої на підприємствах системи управління охороною праці (СУОП) на тему “Нешкідливі та безпечні умови праці святий обов’язок роботодавця», який за законам несе повну відповідальність за дотримання таких умов і жодне посилання на нестачу коштів не виправдає керівника, який допустив травматизм на підпорядкованому йому підприємстві.

На жаль, частина постраждалих на виробництві залишились інвалідами, а дехто вже ніколи не повернеться додому живими. Вшановуючи їх пам’ять, звертаємось до всіх керівників підприємств з проханням вишукати можливість для надання необхідної допомоги сім’ям потерпілих, інвалідам внаслідок трудового каліцтва та професійних захворювань у вирішенні матеріальних, соціально-побутових та інших питань.

Просимо підтримати цю пропозицію і взяти участь у запропонованих заходах.

Відділ охорони праці Луцької міської ради з 22 до 26 квітня 2013 року проводить «Тиждень відкритих дверей» за адресою: вул. Винниченка, 39 (каб. 1, 2), тел. 24-89-48.

Міський голова Микола Романюк

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Івано-Франківщині ...
Наступна новина: Представники Управління ...

КОМЕНТАРІ